Kragujevac produžio javni poziv za energetsku sanaciju zgrada

Foto-ilustracija: Unsplash (dusan-ristic)

Kragujevac je objavio produženje roka za javni poziv za energetsku sanaciju zgrada do 8. februara 2024. godine. Ovo predstavlja važnu mogućnost za stambene zajednice grada da poboljšaju energetsku efikasnost svojih objekata.

Projekat, koji uključuje saradnju s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), omogućava stambenim zajednicama da se prijave za izradu detaljnih studija o tehničkim, ekonomskim i pravnim aspektima energetske sanacije. Studije, finansirane iz bespovratnih sredstava, ključne su za planiranje i implementaciju energetskih unapređenja. Grad Kragujevac će, nakon procene prijava, dostaviti listu odabranih stambenih zajednica nadležnom ministarstvu koje će odrediti finansiranje radova do 50 odsto vrednosti.

Kako bi učestvovale, stambene zajednice moraju imati upotrebnu dozvolu, biti upisane u katastar nepokretnosti i biti priključene na sistem daljinskog grejanja. Odluke o prijavi donose se na skupštini stanara stambene zajednice sa potrebnom većinom od dve trećine glasova, uz uslov da je najmanje 80 odsto stanova priključeno na sistem daljinskog grejanja, navodi se na sajtu Grada Kragujevca.

Pročitajte još:

Projektom je predviđena energetska sanacija krovnih i fasadnih površina, što bi moglo rezultirati uštedom energije od 20 do 30 odsto. Ukoliko se zgrada odabere za učešće u projektu, polovinu troškova snosi država, dok ostatak finansiraju stanari.

Ukupna vrednost projekta iznosi 64,5 miliona evra, od čega 50 miliona evra čini zajam od strane EBRD-a, a preostalih 14,5 miliona evra obezbeđuje se kroz donacije.

Prijave se podnose putem posebnog obrasca, dostupnog na sajtu grada ili u prostorijama Gradske uprave.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti