Kragujevac dobija regionalnu deponiju komunalnog otpada

Foto: pixabay

Realizacija projekta regionalne deponije komunalnog otpada “Vitlište“ jedan je od prioriteta implementacije Prostornog plana grada Kragujevca u oblasti zaštite životne sredine čime će biti rešen problem odlaganja otpada na teritoriji grada. Zbog toga je Gradsko veće na sednici održanoj 13. februara donelo zaključak o pokretanju inicijative za izradu Plana detaljne regulacije “Vitlište“, okvirne površine oko 110 hektara.

Deponija se nalazi na oko devet kilometara od centra Kragujevca, na tromeđi katastarskih opština Korman, Maršić i Gornje Komarice. Sanitarna deponija komunalnog otpada “Vitlište“ planirana je kao savremena regionalna deponija sa reciklažnim centrom i svim obveznim pratećim objektima, površinama i opremom. Lokacija za deponiju je odabrana u skladu sa karakteristikama u pogledu geografskog položaja u odnosu na grad, kategorije zemljišta, klimatskih karakteristika, vizuelnih barijera kao i važećim Pravilnikom o kriterijumima za izbor lokacije i organizacije deponije čvrstog otpada.

Gradsko veće utvrdilo je i predlog odluke o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju tri dalekovoda Knić, Stragari i Bare čime će na tom području biti obezbeđeno kvalitetno i sigurno snabdevanje potrošača električnom energijom i uputilo Skupštini grada na razmatranje i odlučivanje. Pred odbornicima gradskog parlamenta naći će se i Program poslovanja Društva sa ograničenom odgovornošću “Gradska stambena agencija“.

izvor: kragujevac.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti