Kostarika će zabraniti fosilna goriva i postati prva dekarbonizovana država

Foto: pixabay

Novi predsednik Kostarike, objavio je plan zabrane svih fosilnih goriva, što bi značilo da će Kostarika postati prva u potpunosti dekarbonizovana zemlja na svetu.

Karlos Alvarado, 38ogodišnji bivši novinar, predstavio je ovaj plan pred oko 1000 okupljenih ljudi, na svojoj inauguraciji u sredu. „Dekarbonizacija je veliki zadatak naše generacije i Kostarika mora biti jedna među prvim zemljama sveta koja će ga ispuniti, ako ne i prva,“ izjavio je.
„Pred nama je veliki i plemeniti izazov, staćemo na put korišćenju fosilnim gorivima kako bi napravili mesta upotrebi čiste energije.“ Simbolično, predsednik je na ceremoniju stigao autobusom koji se pokreće na hidrogen.

Prošlog meseca, Alvarado je izjavio da će ova zemlja implementirati svoj plan o prestanku upotrebe fosilnih goriva u transportu do 2021 godine, što je ujedno i 200godišnjica nezavisnosti Kostarike.

Kostarika već generiše više od 99% svoje struje iz obnovljivih izvora energije, ali ovako velika i brza reforma saobraćaja je veoma zahtevao čak i za zemlje koje su najviše posvećene borbi protiv klimatskih promena.

Hose Danijel Lara, istraživač sa Univerziteta Berkli, smatra da je eliminisanje fosilnih goriva u samo nekoliko godina nerealistično, ali da će ovaj plan ipak popločati put bržem postizanju tog cilja. „Ovakav predlog bi trebalo da se pohvali više zbog svoje retoričke vrednosti nego zbog svoje tehničke ispravnosti,“ izjavio je.

Oskar Ekeverija, predsednik Asocijacije za uvoz prevnoznih sredstava i mašina izjavio je da udaljavanje od fosilnih goriva u transportu ne sme da se požuruje s obzirom da je tržište čistog transporta i dalje veoma nerazvijeno. „Ako se prethodno ne postavi infrastruktura, kompetentnost, povoljne cene i dobro upravljanje otpadom, taj poduhvat će biti osuđen na propast. Moramo biti vrlo oprezni.“

Ekonomista, Monika Araja, ekspert za održivost i direktor kompanije koja se bavi promovisanjem obnovljivih izvora energije i električnog transporta, Kostarika Limpia, rekao je da bi najava novog zakona mogla da pošalje moćnu poruku ostatku sveta. „Otarasiti se fosilnih goriva, to je velika ideja koja dolazi iz male zemlje i dobija internacionalnu podršku.“
Ovaj plan nije naišao na značajni otpor javnosti jer zemlja ne poseduje veliku gasnu ni naftnu industriju.
Ali, potražnja za kolima je u porastu, i to može značiti da će ovo zaista biti najveći izazov za postizanje novog cilja“, izjavio je.

Sudeći po podacima u 2016. godini registrovano je duplo više kola nego što je rođenih beba. Transport koji je najveći izvor gasova sa efektom staklene bašte u ovoj zemlji. Prema Nacionalnom meteorološkom institutu, 2/3 emisija dolazi iz sektora transporta. Zabrinjavajuće je i da javni prevoz ove zemlje nije u stanju da ispuni potrebe stanovništva. Kao rezultat potražnja za privatnim prevoznim sredstvima je naglo porasla a autoindustrija se proširila za 25% samo u 2015. godini što je načinilo Kosatriku zemlju sa najbrže rastućim tržištem automobila u celoj Latinskoj Americi.

Milan Zlatanović

Izvor: independent

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti