Konfindustrija Srbija pokrenula ESG Lab za jačanje održive poslovne prakse u MSP sektoru

Foto: DDOR

Konfindustrija Srbija, udruženje italijanskih industrijalaca u Srbiji, predstavila je inicijativu ESG Lab pokrenutu sa ciljem pružanja praktične podrške malim i srednjim preduzećima u usvajanju i implementaciji ESG standarda i održive poslovne prakse kroz direktne inicijative, edukativne seminare i primere najbolje prakse.

Inicijativa se realizuje uz institucionalnu podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i u saradnji sa partnerima: Banca Intesa, Deloitte, Bureau Veritas, Advokatska kancelarija Sekulović, Business Intelligence Institute i SIAD Group, koji će svojim znanjem i ekspertizom pomoći kompanijama da prilagode poslovanje ESG standardima. Teme na koje će se fokusirati ESG Lab su implementacija ESG strategije, ESG izveštavanje, dekarbonizacija, cirkularna ekonomija i održivi lanac snabdevanja.

,,Cilj nam je da kroz direktnu podršku, inicijative i lobiranje, podržimo mala i srednja  preduzeća u prilagođavanju ESG standardima. Takođe, cilj je da sačuvamo njihovu konkurentsku poziciju te podstaknemo razvoj održivih poslovnih praksi. Ono što bih posebno želela da istaknem jeste da ESG Lab predstavlja našu posvećenost u praćenju trendova jer integracija ESG standarda jeste „mainstream“ i izuzetno je važno ne samo za same kompanije, već je važan faktor u oblikovanju strategija kada je reč o udruženom biznisu“, izjavila je, otvarajući konferenciju, Irena Brajović, direktor Konfindustrije Srbija.

„Poslednjih godina, svedoci smo suštinske promene u načinu na koji kompanije pristupaju društvenoj i ekološkoj odgovornosti, koja je postavila održivost kao novu paradigmu poslovanja“, istakao je Eduardo Bombieri, potpredsednik Konfindustrije Srbija sa zaduženjem za ESG i zamenik predsednika Izvršnog odbora Banca Intesa. „ESG Lab, kao inicijativa Generalnog Saveta Konfindustrije Srbija, nastala je sa ciljem da pomogne i podrži kompanije u podizanju svesti o značaju ESG standarda, primeni održivih poslovnih praksi i jačanju kapaciteta za usklađivanje sa regulatornim i tržišnim zahtevima u Srbiji“, izjavio je Bombieri i dodao da je ESG Lab otvoren za nove partnere koji žele da pomognu kompanijama na ESG putu.

U cilju povećanja kapaciteta malih i srednjih preduzeća da ispune regulatorne i tržišne zahteve u oblasti ESG-a, odnoseći se na potrošače i kupce kao i na finansijski sektor, „ESG Lab” je predstavio svoj koncept i najavio niz edukativnih seminara i primera najboljih praksi, u planu u narednom periodu, a koji su namenjeni zaposlenima i donosiocima odluka u kompaniji.

Pročitajte još:

Nakon uvodnih izlaganja, usledila je diskusija koju je moderirao Aleksandar Plavšin, Rukovodeći partner, Business Intelligence Institute, u razgovoru sa Frančeskom Mašijem, predsednikom Izvršnog odbora DDOR osiguranja – Unipol Grupa, kompanije koja je prvi dobitnik nagrade Konfindustrije Srbija „Franko Delneri“ za postignuća u oblasti ESG i Erikom Kosutom, predsednikom Dragon Maritime grupe. Sa svoje strane, g. Maši je objasnio da su klimatske promene važne jer predstavljaju rizik. „Kao vodeća kompanija u osiguranju, čvrsto verujemo da imamo ključnu ulogu u podržavanju sigurnijeg poslovnog okruženja i očuvanju budućnosti planete. Međutim, suočavamo se sa brojnim izazovima. Podizanje svesti, sprovođenje odgovarajućih i podržavajućih promena u zakonodavnom okviru, i ekonomska održivost ESG tranzicije su ključni elementi našeg napretka ka ciljevima ESG“, precizirao je Maši.

Foto: Cinefil Media

Erik Kosuta je govorio o stanju u oblasti ESG u sektoru logistike i transporta i na kraju zaključio: ,,Da bismo izgradili bolju i održivu budućnost – moramo da radimo zajedno sa svim relevantnim akterima, usvojimo odgovarajući okvir, ali i da na suštinskom nivou promenimo pristup načinu poslovanja. ESG strategije su alat koji će funkcionisati samo ako su deo sistemske promene“.

O cirkularnoj ekonomiji na Zapadnom Balkanu govorila je Milena Popović Martinelli, stručnjak za implementaciju klimatskih politika iz Evropske banke za obnovu i razvoj: „EBRD podržava angažovanje Konfindustrije Srbija na unapređenju održivog razvoja i primeni ESG standarda. Verujemo da će naredni događaji planirani u okviru ESG Laba unaprediti konkurentnost srpskih preduzeća i privrede, kao I između ostalog, i kroz aktivno angažovanje finansijskih insitucija koje učestvuju u programu“, izjavila je Popović Martinelli.

Maša Njegovan, Viši rukovodilac za ESG i održivost iz Sektora za upravljanje rizicima u kompaniji Deloitte izrazila je zadovoljstvo što je Deloitte deo ESG lab inicijative: „Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane kompanije i finansijske institucije  da nam se pridruže u ovom poduhvatu i podrže ostvarivanje naše misije“.

Događaj je zatvorio Nj.E. Luka Gori, Ambasador Italije u Beogradu: ,,Danas, ESG standardi nisu samo mogućnost već i obaveza kako bismo osigurali prosperitetnu budućnost naše planete, našeg društva i naše ekonomije. Italija predvodi promovisanje održive budućnosti. CIlj nam je da podržimo jačanje odnosa između italijanskih i srpskih kompanija u oblasti zelene i energetske tranzicije, kao i u sektoru održive mobilnosti i „zelene“ infrastrukture – dodao je Gori – sektorima koji će biti u središtu drugog Biznis foruma Italija-Srbija koji će uskoro biti održan u Trstu.“

Skup, organizovan sa ciljem da podigne svest o ključnim pitanjima održivosti, društvene odgovornosti i upravljanja, označava početak pružanja konkretnih oblika podrške preduzećima na planu unapređenja održivih poslovnih praksi, lakše implementacije ESG strategije, kao i unapređenja ESG izveštavanja.

Izvor: Confindustria Serbia

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti