Konačno objavljen Plan kvaliteta vazduha u Nišu

Foto-ilustracija: Unsplash (Carolina Pimenta)

Individualne kotlarnice i ložišta u javnim ustanovama i preduzećima, domaćinstva koja koriste drvo i ugalj različitog porekla i kvaliteta, kao i gradska deponija najveći su zagađivači vazduha u Nišu – konstatuje Institutut za javno zdravlje u Planu kvaliteta vazduha koji je konačno objavljen.

Ozelenjavanje je jedna od mera koja bi doprinela zdravijem vazduhu, jer trenutno jednom Nišliji pripada čak 10 puta manje zelenila od propisanog. Institut je dao predlog mera koje je potrebno preduzeti, a građani do 22. decembra mogu da daju sugestije i primedbe na ovaj dokument.

Jedan od najvažnijih dokumenata u borbi protiv zagađenja vazduha konačno je objavljen, a Institut za javno zdravlje u njemu pre svega konstatuje da je u Nišu tri godine zaredom vazduh u trećoj kategoriji – prekomerno zagađen i da su razlog za to suspendovane PM čestice.

O tome kako te čestice utiču na zdravlje navode da je prema najnovijim procenama studije globalnog opterećenja bolestima – 5,25 posto svih smrtnih slučajeva pripisano upravo česticama PM2,5 iz vazduha, što ga čini osmim vodećim faktorom rizika za smrt.

Na osnovu podataka do kojih su došli godišnja stopa mortaliteta od bolesti disajnih organa u Nišu se povećala, a navode da su ranjive grupe na kojih zagađenje naviše može da utiče deca predškolskog i školskog uzrasta, hronični bolesnici, trudnice i starije osobe.

Foto-ilustracija: Unsplash (Karl Janisse)

Treba napomenuti da indeks kvaliteta vazduha pruža informaciju o kvalitetu vazduha zahvaljujući kome bi stanovništvo promenilo svoje ponašanje i trudilo se da očuva životnu sredinu koja zavisi od svih nas. Ne postoji čarobni štapić kojim bi se popravio kvalitet vazduha bez učešća cele zajednice. Rizici po zdravlje od zagađenog vazduha se ispituju i dokazuju epidemiološkim studijama koje su retke u Srbiji – piše u dokumentu.

Dokument je objavljen u ponedeljak, a od danas počinje rok od 15 dana koliko imaju zainteresovani daju svoje primdbe i sugestije. Zbog epidemiološke situacije javni uvid neće biti organizovan u prostorijama Sekretarijata za zaštitu životne sredine, već zainteresovana javnost može dostaviti primedbe i sugestije na zvanični mejl  Zivotna.Sredina@gu.ni.rs do 22. decembra 2020. godine – poručuju.

Celokupan tekst Plana kvaliteta vazduha u Nišu, možete progledati OVDE.

Izvor: Južne vesti

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti