Kompanija iz Čikaga pretvara emisije ugljen-dioksida u gorivo

Foto-ilustracija: Unsplash (Michael Schiffer)

Poznato je da industrijski sektor proizvodi 30 odsto od ukupne emisije gasova sa efektom staklene bašte na svetu.

Biotehnološki startap iz Čikaga „LanzaTech“ ima sasvim drugačiji pristup ovom problemu. Razvili su način da emisije ugljen-dioksida pretvore u etanol, obnovljivo gorivo koje se često koristi u benzinu u Americi.

Zapravo, ono što oni čine jeste pokušaj da se „zarobi“ data količina emisije štetnih gasova, a potom ubaci u bioreaktor i fermentira dok se ne dobije etanol. Ključnu ulogu u tom procesu ima bakterija, posebno razvijena za fermentaciju, koja se hrani ovim emisijama.

Prirodnim alkoholnim vrenjem, odnosno fermentacijom, dobija se etanol. Prilikom tog procesa, šećer se pomoću gljivica kvasca, kao enzima koji služe kao katalizatori, pretvara u etanol i ugljen-dioksid.

Prvi probni projekat ove kompanije sproveden je prošle godine u Kini, pri čemu je reciklirano dovoljno ugljen-dioksida za izdvojanje 9 miliona galona etanola. Etanol u toj količini može, u kombinaciji sa gorivom za avione, u potpunosti da napaja komercijalne letove i time, ujedno, pravi manje zagađenje. Prvi probni let takođe je organizovan prošle godine, na relaciji Florida – Britanija.

Kao deo rada na novim projektima, „LanzaTech“ proučava na koji način bi mogli da upotrebe bakteriju za plastiku, najlon i gumu.

Inovacije koje doprinose razvoju zelenih alternativa i rešenja koja nose sa sobom odgovornost prema životnoj sredini veoma su važne za svetsku industriju u borbi protiv klimatskih promena.

Sama činjenica da je kompanija uspela da od štetnih materija stvori gorivo koje se može koristiti u komercijalne svrhe je ohrabrujuća. Ipak, biće potrebno još dosta rada na razvoju ovog projekta.

Očekuje se i masovna upotreba u komercijalne svrhe, ali to za sada zahteva velike investicije.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti