Koliko su ljudi spremni da plate električni automobil?

Foto-ilustracija: Pixabay

Kako piše Nova ekonomija, broj potrošača koji žele električnih vozila ubrzano raste na planetarnom nivou, dok je njihovo interesovanje za autonomna vozila ostalo praktično nepromenjeno, navodi se u globalnom istraživanju koje je sprovela kompanija za konsalting i reviziju Dilojt (Deloitte).

Potražnja za automobilima sa motorima na unutrašnje sagorevanje će dodatno opadati kako cene goriva budu rasle, iako potrošači kao glavne razloge za preferiranje električnih vozila jesu manje emisije gasova staklene bašte i niži operativni troškovi.

Dilojt ipak navodi da građani nisu spremni da plate premiju na svoju preferenciju, te da je desetak procenata spremno da doplati oko 2.500 evra za tehnološki napredniji auto, a da u proseku između trećine i polovine njih ne bi platilo veću cenu za kupovinu električnog automobila.

Drugi problemi koje Dilojt prepoznaje kod potrošača jesu domet vozila na električni pogon i trenutna dužina punjenja njihovih baterija.

U analizi se navodi da automobilske kompanije nastavljaju da troše milijarde dolara na razvoj inovativnih proizvoda, ali da je spremnost kupaca da potroše novac na nove tehnologije upitna.

Kao glavni razlog za lošiju percepciju „bespilotnih automobila“ navode se medijski izveštaji o nesrećama koje su izazvali autonomna vozila, zbog koga je nadpolovična većina potrošača iz Indije i Sjedinjenih Američkih Država izrazila bojazan za šire uvođenje te tehnologije.

U istraživanju se navodi i da građani sve češće koriste aplikacije za deljenje vožnji, a kao glavne razloge za usvajanje ovog servisa korisnici navode manje troškove posedovanja ili vožnje sopstvenog automobila i umanjenje brige o parkiranju ili o vožnji u pijanom stanju.

U istraživanju je učestvovalo više od 35.000 građana iz 20 država, uključujući najveće i najrazvijenije zemlje sveta.

Izvor: Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti