Koliko se u 2024. ulaže u čistu energiju, a koliko u fosilna goriva?

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

Procene koje su iznete u novom izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA), pokazuju da će investicije u čistu energiju biti skoro duplo veće od onih koje se ulažu u fosilna goriva u 2024. godini.

Govoreći o samom iznosu, ukupna investicija u energetiku trebalo bi da premaši tri biliona dolara po prvi put, dok će od toga oko dva biliona biti usmereno prema čistim tehnologijama. U tom kontekstu, ubrajaju se obnovljivi izvori energije, električna vozila, niskougljenična goriva, nuklearna energija i drugo. Preostali iznos namenjen je za gas, naftu…

Kako se navodi u izveštaju, ono što i dalje ostaje značajan problem, jeste nedostatak pravedne energetske tranzicije. Primera radi, vrlo malo se ulaže u zemlje u razvoju, izostavljajući iz toga Kinu.

Od ovih zemalja, najbolju poziciju zauzimaju Indija i Brazil, a sveukupno će u zemljama u razvoju investicije u čistu energiju biti iznad 300 milijardi dolara. Iako izgleda kao značajan iznos, on predstavlja svega oko 15 odsto globalnih investicija u ove svrhe. Potrebno je još napora kako bi se zadovoljila potražnja koja je stalno u porastu.

Pročitajte još:

Od svih vrsta čiste energije, solarna i dalje zauzima prvo mesto prema najvećim ulaganjima. Jedan od razloga jeste što su troškovi solarnih panela u poslednje dve decenije smanjeni za 30 odsto.

Govoreći o nuklearnoj energiji, njen udeo dostići će 80 milijardi dolara tokom ove godine, što je gotovo dvostruko povećanje u odnosu na nivoe iz 2018. godine.

Kada je reč o državama pojedinačno, najveći deo od ukupne investicije doći će iz Kine. Preciznije, očekuje se 657 milijardi dolara u 2024. godini. Za njom idu Evropa sa 370 milijardi i Sjedinjene Države sa 315 milijardi dolara. One zajedno čine više od dve trećine globalnih investicija u čistu energiju.

Globalne investicije ipak rastu i kada se govori o nafti i gasu, odnosno o njihovom istraživanju i eksploataciji. Procene su da će one porasti za oko sedam odsto u ovoj godini i tako dostići 570 milijardi dolara. Porast je najviše uzrokovan od strane nacionalnih naftnih kompanija na Bliskom istoku i u Aziji.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti