Koliko će Beograd uštedeti izgradnjom toplodalekovoda Obrenovac – Novi Beograd? (FOTO)

Foto: BeoInfo

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, v.d. direktora „Elektroprivrede Srbije” Milorad Grčić, direktor JKP „Beogradske elektrane” Goran Aleksić i predstavnik kompanije „Power construction corporation of China” Jang Fen potpisali su u Starom dvoru Memorandum o razumevanju za projekat izgradnje toplodalekovoda Obrenovac – Novi Beograd.

Događaju su prisustvovali v.d sekretara za zaštitu životne sredine Goran Trivan, ambasador NR Kine u Srbiji Li Man Čang, kao i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

Gradonačelnik je istakao da je u pitanju veoma važan sporazum, kao i da je to prvi korak u realizaciji projekta izgradnje toplodalekovoda od TENT-a u Obrenovcu do elektrana na Novom Beogradu.

– Za nas je ovaj projekat važan, između ostalog, i zato što ćemo uštedeti oko 43 miliona evra godišnje, s obzirom na to da „Beogradske elektrane” trenutno godišnje izdvajaju 140 miliona evra za uvoz gasa. Sve to govori da ovaj projekat može sam sebe da otplati u roku od pet do šest godina. Na taj način ujedno bismo smanjili našu zavisnost od uvoza gasa i kolebanja cena na svetskom tržištu, čime bi toplotna energija koja dolazi do Beograda postala jeftinija – rekao je Mali.

Foto: BeoInfo

Prema njegovim rečima, vrednost projekta je oko 200 miliona evra. Fizibiliti studiju, naveo je Mali, uradio je Mašinski fakultet, a ekonomski i ekološki aspekt je prihvatljiv.

– Ovaj projekat menja i ekonomsku perspektivu grada u smislu ušteda u energiji. Sve je to deo velikog mozaika koji se zove energetska efikasnost grada Beograda, a osnovan je i Fond energetske efikasnosti – naglasio je Mali.

On je dodao da će ponude za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpada i proizvodnju električne i toplotne energije u Vinči grad dobiti 6. jula, kao i da će na taj način biti rešen problem požara na deponiji.

– Sve ovo ima za cilj povećanje energetske efikasnosti, smanjenje energetske zavisnosti i poboljšanje grejanja u gradu. Očekuje nas još puno posla oko samog ugovora i ukoliko taj posao bude završen do kraja godine, u roku od dve i po godine imaćemo izgrađen toplodalekovod – zaključio je gradonačelnik.

Foto: BeoInfo

Ministar Antić je naglasio da je pre više od 20 godina započeta realizacija ovog projekta, ali da je, bez jasnih razloga, odlučeno da se radovi obustave.

– Danas je izuzetno značajan dan i za grad Beograd i celokupni elektroenergetski sistem Srbije. U pitanju je višedecenijski san da deo energije koja se proizvede u TE „Nikola Tesla” usmerimo u pravcu Beograda. Verujem da je realizacija ovog projekta bliža nego ikada – rekao je Antić i izrazio posebnu zahvalnost ambasadoru Kine u Srbiji.

Ambasador Kine Li Mančang je naveo da je saradnja na ovom projektu zajednički san i ocenio da je rezultat nedavne posete predsednika Srbije Kini. On je istakao da je siguran da će se korak po korak i realizovati i poručio kineskom investitoru da posao uradi kvalitetno i da poštuje rokove i sve šta je ugovoreno.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti