Ključna godina za očuvanje biodiverzita – posebno važna vlažna područja

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarstvo zaštite životne sredine i ove godine će se uključiti u akcije koje se početkom februara organizuju širom sveta, kako bi ukazali koliko je važno i neophodno da se zaštite i očuvaju vlažna područja, ekosistemi koji su uslov opstanka jedinstvenom biljnom i životinjskom svetu.

Zdravi i raznovrsni ekosistemi vlažnih područja su važna podrška čovečanstvu. Oni obezbeđuju niz ekosistemskih usluga koje su od vitalnog značaja za život ljudi i podržavaju ekonomiju svake zemlje, predstavljajući moćna rešenja za obezbeđenje zdravlja, borbu protiv siromaštva, ublažavanje klimatskih promena i održivi razvoj.

Ovaj globalno važan datum obeležava se svakog 2. februara, na godišnjicu potpisivanja Konvencije o močvarama (Ramsarska konvencija), koje su od međunarodnog značaja naročito kao staništa ptica močvarica  u iranskom gradu Ramsaru 1971. godine. Svetski dan vlažnih područja obeležava se organizovanjem različitih promotivnih aktivnosti na lokalnom ili nacionalnom nivou, sa ciljem promocije koncepta i jačanja svesti o značaju vlažnih staništa, očuvanju biodiverziteta i ekosistemskih usluga koje ovi ekosistemi obezbeđuju. Sa druge strane, važno je napomenuti da su ova područja izuzetno osetljiva na uticaje ljudskih aktivnosti.

Izveštaj Međuvladine platforme o biodiverzitetu i ekosistemskim uslugama, jedinstveni je stručni izveštaj koji su odobrile vlade i koji utvrđuje osnovne pretnje za biodiverzitet i ekosistemske usluge, kao što su promene u korišćenju zemljišta, klimatske promene, invazivne vrste, prekomerna eksploatacija vrsta, zagađenje. Izveštaj pokazuje da je biodiverzitet od suštinskog značaja za ljudsku egzistenciju, da je čovek svojim aktivnostima znatno izmenio prirodu na globalnom nivou. Suočavamo se sa šestim masovnim izumiranjem usled gubitka biološke raznovrsnosti – na globalnom nivou oko milion vrsta je pred izumiranjem, 75 odsto kopnene površine značajno je izmenjeno, a preko 85 odsto močvarnih područja je potpuno izgubljeno.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ova godina je prekretnica za očuvanje biodiverziteta. Dosadašnji napori na globalnom nivou nisu urodili plodom, i na pomolu je nov strateški okvir za očuvanje biodiverziteta nakon 2020. godine koji će biti usvojen ove godine na 15. zasedanju Konferencije članica Konvencije o biološkoj raznovrsnosti u Kini. Neophodne su transformativne promene kako bi se uvećali napori čovečanstva za očuvanje biodiverziteta i održivo korišćenje njegovih komponenata.

Povodom obeležavanja Svetskog dana vlažnih područja u Srbiji, kao centralni događaj biće organizovan skup „Biodiverzitet vlažnih područja“, 31. januara 2020. godine u Centru za posetioce PIO Vlasina. Skup organizuju Ministarstvo zaštite životne sredine, Zavod za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Turistička organizacija opštine Surdulica.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti