Klimatske promene: Ukupno 400 meseci neuobičajeno visokih temperatura

Foto-ilustracija: Pixabay

Nacionalna uprava za okeanska i atmosferska istraživanja (NOAA, Sjedinjene Američke Države) objavila je prošle nedelje da je april 2018. godine bio 400. uzastopni mesec u nizu onih tokom kojih su temperature bile više u odnosu na prosečnu temperaturu u 20. veku. Ovo znači da je poslednji „hladniji“ mesec bio decembar 1984. godine.

Ahira Sančez, klimatološkinja pri pomenutom organu, izjavila je: – Za zagrevanje su odgovorni ljudi. Klimatske promene su stvarne i porast temperatura nastaviće se i u budućnosti.

Iako zagrevanju doprinose i prirodni faktori, poput tople morske struje, Sančez odlučno tvrdi da bi promene bile mnogo manje osetne kada bi se uklonilo ljudsko delovanje. Negativna uloga ljudi na ovom polju proizilazi iz sagorevanja fosilnih goriva.

Mesec iza nas bio je treći po „toplini“ april od 1880. godine, otkako postoji baza podataka Nacionalne uprave za okeanska i atmosferska istraživanja, izveštavaju naučnici. Period između januara i aprila 2018. peti je na listi toplotnih rekorda istih perioda godine u proteklih 139 godina.

Iako je Severna Amerika pošteđena talasa vrućine i temperature na njenom tlu su ispod proseka, Pakistan nije iste sreće. Centralni delovi ove zemlje, 30. aprila, iskusili su 50 Celzijusovih stepena.

Više o temperaturnim poremećajima širom sveta možete da pročitate na mapi ispod:

Foto: NOAA

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti