Kitovi zagađeni plastikom

Foto-ilustracija: Pixabay

Novo istraživanje WWF-a koje uključuje obdukciju kitova iz Sredozemnog mora pokazuje alarmantne količine mikroplastike pronađene unutar ovih životinja. Stručnjaci WWF-a analizirali su biopsije gotovo 100 morskih sisara (tri vrste kitova) koji žive u utočištu za morske sisare Pelagos, a rezultati ovog istraživanja daju indikator stepena plastičnog zagađenja izvan granica spomenutog utočišta na celom Sredozemnom moru.

Istraživanje pokazuje visoku kontaminaciju kitova ftalatima, što je jedna od komponenti plastike, a smatraju se toksičnima i za ljude i životinje. Kako je saopšteno, svaki dan između 4,8 i 12,7 miliona metričkih tona plastike ulazi u okean, od kojih je 93 odsto potrošački otpad. Gotovo 269.000 tona plastičnog otpada pluta na okeanima i morima, a sastoji se od 5.000 milijardi čestica.

Pod uticajem Sunca i talasa plastika se pretvara u manje čestice nazvane mikroplastika, koja se razgrađuje i po nekoliko stoleća. Sredozemno more klasifikuje se kao šesto najveće područje za akumulaciju plastičnog otpada na planeti, sa procenom između 1.000 i 3.000 tona plastike i prosečno 115.000 čestica mikroplastike po kilometru kvadratnom koja pluta na površini.

izvor: energetika-net.com

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti