Kišne kapi – novotkriveni izvor čiste energije

Foto-ilustracija: Unsplash (Mikael Kristenson)

Tim inženjera uspeo je da otkrije način kako da iskoristi svaku kap kiše za generisanje elektriciteta. Iza uređaja, koji su nazvali “Kapljični elektro-generator” (Droplet-based electricity generator – DEG), stoje istraživači sa Siti univerziteta u Hongkongu.

Oni navode da je svaka kap kiše u stanju da generiše 140 volti, što je sasvim dovoljno da, za kratko vreme, napaja 100 malih LED sijalica. To još uvek nije ni dovoljno, ni praktično za svakodnevnu upotrebu, ali svakako predstavlja korak u pravom smeru kada je u pitanju obnovljiva energija.

DEG koristi “tranzistorsku strukturu efekta polja”, piše „Engadget“, koja pretvara kišu u kratke “rafale” električne energije. Matrijal od kog je uređaj napravljen ima “kvazi-permanentni električni naboj”, a padanje kišnih kapi aktivira protok energije.

Foto-ilustracija: Unsplash (Robin van der Ploeg)

Sledeći korak biće pronalazak pravog načina da se ova tehnologija pretvori u nešto održivo, što će ljudi moći da koriste u svojim domovima. Za sada, tehnologija nije dovoljno pouzdana da kontinuirano proizvodi i emituje, odnosno da snabdeva uređaje elektičnom energiijom, pošto prvo mora da se napuni pre nego što ispusti novi “rafal”.

A dok se to ne dogodi, uređaj bi mogao da služi kao mali, privremeni izvor energije na furusitičkim termosima sa vodu ili kišobranima, predlaže „Engadget“.

Izvor: Energetika.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti