Kina zabranila uvoz plastičnog otpada iz Velike Britanije

Foto: pixabay

Kineska zabrana uvoza plastičnog otpada iz Velike Britanije stupa na snagu od januara i preti da dovede do toga da deponije Velike Britanije budu preplavljene plastikom.

Čelnici reciklažnih kompanija kažu da će predstojeća zabrana Kine, najvećeg svetskog otkupljivača otpada da predstavlja veliku prepreku u naporima Velike Britanije da reciklira više plastike.

Podaci koje je objavio Grinpis govore da su britanske kompanije od 2012. godine izvezle više od 2,7 miliona tona plastičnog otpada u Kinu i Hong Kong , što je skoro dve trećine od ukupnog plastičnog otpada Velike Britanije.

Pritisak na ministarstvo za zaštitu životne sredine da izgradi svoju reciklažnu industriju raste, ali ono i dalje nema adekvatan plan.

Stjuart Foster iz kompanije za reciklažu Rikup rekao je da su postojale indicije za ovakav potez Kineskih vlasti još 2008. i 2012. godine, ali da ih Velika Britanija nije shvatila ozbiljno. On misli da je ova situacija sjajna prilika za Veliku Britaniju da napravi sopstvenu infrastrukturu i cirkularnu ekonomiju kada je reč o plastici. „Kada bi Velika Britanija razvila više postrojenja za reciklažu i davala podsticaje svojim proizvođačima da koriste reciklirani materijal uspela bi da u potpunosti iskoristi ovu situaciju, ali nažalost sa aktuelnom političkom situacijom u Velikoj Britaniji to nije prioritet“, rekao je Foster.

„Ono što je najbitnije jeste da pokušamo da držimo ovaj materijal pod kontrolom kako ne bi došlo do izlivanja plastike u okolinu“, rekao je Foster.

Kineska dominacija u proizvodnji značila je i to da je bila najveći uvoznik reciklabilnih materijala. Godine 2016. Kina je uvezla 7,3 miliona tona plastičnog otpada iz razvijenih zemalja, uključujući Ameriku, Veliku Britaniju i Japan.

Ovog leta, u kampanji pod nazivom „zang laji“, što u prevodu znači strani otpad, Kina je odlučila da prekine sa uvozom 24 vrste čvrstog otpada, što podrazumeva i PET ambalaže, drugu vrstu plastike i mešani papir.

Kineske vlasti su takođe pooštrile kontrolu kvaliteta za sve ostale vrste otpada što stavlja reciklažnu industriju Velike Britanije pod još veći pritisak. Ovaj potez mogao bi da dovede do dodatnog smanjenja recikliranja jer određeni materijali gube na svojoj ekonomskoj vrednosti.

Milan Zlatanović

Izvor: theguardian

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti