Kenijski ministar turizma traži doživotnu kaznu za trgovinu slonovačom

Foto: pixabay

Nakon smrti severnog belog nosoroga Sudana, ostale su samo dve jedinke ove vrste i obe su ženke.

Kenijski ministar turizma, Nadžib Balala, zatražio je doživotnu kaznu za svakoga u čijem se posedu pronađe slonovača ili nosorogova kost, piše Rojters.

„Kljove i rogovi pripadaju slonovima i nosorozima“, rekao je on na svečanosti priređenoj u sećanje Sudanu, poslednjem muškom primerku severnog belog nosoroga koji je nedavno uginuo. „Promenićemo naše zakone, svako ko bude uhvaćen sa slonovačom biće doživotno zatvoren.“
Sada su žive samo još dve ženke, Sudanova ćerka i unuka, i jedini način da se očuva ova vrsta je veštačkom oplodnjom sačuvanom semenom tečnošću.

Ubistva ugroženih životinja zarad profita nastavljaju se u Africi, ali je svest o krvavoj ceni slonove i nosorogove kosti sve veća. Sve je više i internacionalnih akcija koje pokušavaju da zaustave trgovinu.

Kina je u decembru prošle godine zabranila uvoz slonovače, što je veliki udarac crnom tržištu Afrike, budući da je Kina bila najveći potražilac ove protivzakonite i opasne robe.
Kenijom je lutalo 20.000 nosoroga sedamdesetih godina prošlog veka, ta bi se ta cifra smanjila na 400 tokom devedesetih. Sada u ovoj zemlji živi oko 650 nosoroga, od kojih je najveći broj crnih nosoroga.

Izvor: standardmedia

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti