Katar 2022: Najviše održiva rešenja za Svetsko fudbalsko prvenstvo ikada

Foto: Wikipedia

Izbor Katara za domaćina Svetskog fudbalskog prvenstva 2022. godine u javnosti izazvao je mnoge kontroverze. Narod Katara najpre je morao da obriše ljagu sa imena svoje države da je u procesu nadmetanja za mesto održavanja ovog prestižnog takmičenja varala i podmićivala čelne ljude FIFA-a (Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija). Nakon toga, suočio se sa problemima kulture i temperature.

Islam je njihova državna religija zbog čega je konzumacija alkohola ograničena samo na hotelske barove i klubove uz prikaz pasoša. Jasno je da njihovi verski aršini ne odgovaraju zaljubljenicima u fudbal koji bi Katar posetili u vreme nadmetanja i voleli da uz utakmicu eventualno uživaju uz kriglu hladnog piva. Konflikt islamske vere i alkohola, Katarci su rešili tako što će dozvoliti piće za vreme prvenstva. U posebnim zonama, navijači će moći da se opskrbe alkoholnim pićima. Šta je sa LGBT populacijom? Kako je homoseksualnost u Kataru ilegalna, da li to znači da ljudi neheteroseksualne orijentacije nisu dobrodošli? Tadašnji predsednik FIFA-e, Džozef Blater, u šali ih je savetovao da se jednostavno uzdrže od seksualnih odnosa, ali je i dodao da je fudbal igra otvorena za sve i da čelnici njegove asocijacije ne žele nikakav vid diskriminacije. U duhu tolerancije, vlada Katara izjavila je da će učešće na Svetskom fudbalskom kupu dopustiti i izraelskom nacionalnom timu, što bi bio treći kulturni sukob koji je trebalo da se razreši.

Kada je reč o drugoj komplikaciji koju smo pomenuli, temperaturi, tu je Katarcima ekologija priskočila u pomoć. Takmičenje se obično održava na leto kada živa na termometru u ovoj arapskoj pustinjskoj zemlji može da dostigne 50 stepeni, te će na svaki od stadiona biti postavljeni solarni paneli u cilju da sunčeve zrake pretvaraju u električnu energiju koja bi se koristila za rashlađivanje fudbalera i navijača. Na taj način, temperatura bi se sa 45 stepeni spustila na 25. Kada se igre ne odvijaju, solarne instalacije biće priključene na katarsku električnu mrežu. Tehnologije koje je razvila zemlja planira da ustupi drugim „vrelim“ državama kako bi veliki sportski događaji mogli da gostuju i kod njih.

Pored toga, Katar će izdvojiti preko 150 milijardi dolara na stadion koji će se konstruisati posebno za svrhe Svetskog kupa. On će se nalaziti na obali glavnog grada, Dohe. Specifično za ovaj projekat je da će građevinci stadion sklopiti od modularnih kontejnerskih blokova sa prenosivim sedištima, štandovima, toaletima i prodavnicama. Ovakav koncept gradnje pružiće mnogobrojne mogućnosti u budućnosti. Stadion će da ima potencijal da bude rastavljen i sastavljen na potpuno novoj lokaciji u potpunom novom obliku, možda manjoj veličini, ali i da njegovi delovi budu ugrađeni u brojne manje hale za sportske događaje ili koncerte.

Na obnovi postojećih stadiona i izgradnji novih sportskih arena angažovana su velika imena arhitekture poput Zahe Hadid. Ni na ovom planu, međutim, poteškoće nisu izostale. Čak je i FIFA-in savetodavni odbor za ljudska prava izrazio zabrinutost oko toga kako će građevinski radnici biti tretirani od strane svojih nadležnih iz Katara. Uz to, i nabavka materijala je otežana zbog embarga Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Organizatori, ipak, najavljuju da navijače u Kataru 2022. godine očekuju rešenja koja su više održiva od bilo kojih do sada.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti