Karlsberg budućnosti – manje vode, više piva

Foto-ilustracija: Pixabay

Jedan od najvećih svetskih proizvođača piva Karlsberg najavio je da će prepoloviti udeo upotrebe vode pri pravljenju piva.

Osmislili su inicijativu u okviru koje će reciklirati 90 odsto vode koju koriste, čime će umanjiti potrošnju energije do 10 odsto. Na taj način će prepoloviti upotrebu vode u sedištu pivare u Danskoj.

Biće prva pivara koja će doprineti uštedi vode. Plan je da količinu vode od trenutnih 2,9 hektolitara po hektolitru piva smanje na 1,4 hektolitra. Od osnivanja do sada ta razmera se menjala, te je 1979. odnos bio 4:1 u odnosu pivo:voda.

Na ovaj način moći će da uštede i do 90 odsto potrošnje vode za varenje piva, što će na nivou celokupne proizvodnje pivare predstavljati veliki uspeh.

Ipak, plan je sastavljen u okvirima koraka ka postepenom progresu, odnosno prvobitni cilj odnosi se na 2022. godinu, do koje bi mogli da imaju potrošnju vode smanjenu za 25 odsto, što će do 2030. biti udvostručeno.

Foto: YouTube (screenshot)

Inicijativa će pomoći uspehu održivog programa pod nazivom „Together Towards ZERO“, prema kojem bi pivara do 2030. godine trebalo da beleži nultu emisiju ugljenika i nultu potrošnju vode, ali i da ispuni zamisao o odgovornoj konzumaciji alkohola i izuzeću od bilo kakvih nezgoda na radnom mestu, odnosno da osigura potpunu bezbednost zaposlenih.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti