Kanton Sarajevo rešava problem grejanja

 

Foto: Vlada FBiH

Projekat snabdevanja toplotnom energijom iz Termoelektrane Kakanj područja do/i Sarajeva kapitalan je, isplativ i, sa više aspekata, socijalnog, ekonomskog i životne sredine, opravdan projekat što je pokazala Studija izvodljivosti koju su radili Fond za zaštitu životne sredine FBiH i Elektroprivreda BiH.

Izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda d.d. Sarajevo Senad Salkić kazao je na pres-konferenciji da je u poslednjih nekoliko meseci ostvaren napredak na tom projektu, a trenutno je u fazi kad bi konzorcijum trebalo da radi idejno rešenje i sve potrebne istražne radnje.

– To je kompleksan i zahtevan posao, naročito istražni radovi na trasi koja je duga gotovo 50 kilometara, ispresecana mnogo puta rekom Bosnom, prolazi kroz naselja i prati trasu autoputa. Zbog toga će smeštanje toplovoda biti kompleksan zadatak, rekao je Salkić.

Napomenuo je da Elektroprivreda BiH kroz svoje planove osigurava sredstva za izradu toplovoda Kakanj – Sarajevo, a strateški partneri su Fond za zaštitu životne sredine FBiH i Vlada FBiH.

Federalna ministarka zaštite životne sredine i turizma FBiH Edita Đapo podsetila je da će za lokalnu zajednicu projekat biti važan jer će TE Kakanj raditi, dok bi za građane Sarajeva to značilo mogućnost grejanja na ekološki prihvatljiv način. Važno je, kaže, da koristimo i domaći izvor energije.

Za građane će to značiti i niže cene grejanja. Pojasnila je da za dvosoban stan prosečne kvadrature građani plaćaju oko stotinu KM gasa, dok bi po Studiji izvodljivosti s toplovodom u početku plaćali 50 KM, a kasnije i manje.

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić podsetio je da je taj projekat deo Energetske strategije FBiH, a onda kad bude u fazi implementacije njegove blagodati oseti će građani Kantona Sarajevo, ZDK i svih opština koje gravitiraju tom području.

– Vlada FBiH i resorno ministarstvo prate taj projekat, podržavaju ga i u svakom trenutku ćemo pripomoći da se što pre, iz faze pripreme, prebaci u fazu realizacije, naglasio je.

Direktor Termoelektrane Kakanj Enver Merdić naglasio je da je benefit imati takvu termoelektranu jer se svuda u svetu gradovi tako zagrevaju. Tehnički uslovi omogućavaju i, kako kaže, mogu izdvojiti količinu toplotne energije potrebne za zagrevanje Sarajeva.

– Trenutno imamo zagrevanje grada Kaknja, neznatno za naše kapacitete, naglasio je.

Direktora Fonda za zaštitu životne sredine FBiH Fuad Čibukčić podsetio je i na to da je za Kanton Sarajevo taj projekt važan i zbog činjenice da će se u sistem zagrevanja moći uključiti i individualna ložišta, koja su osnovni izvori čestica štetnih za zdravlje stanovništva.

Projekat snabdevanja toplotnom energijom područja do/i Sarajeva iz TE Kakanj omogući će pouzdano, sigurno i stabilno snabdevanje toplotnom energijom područja do/i glavnog grada na bazi domaćih energetskih resursa, te nezavisnosti od uvoznog gasa.

Cilj projekta je značajno smanjenje emisija ugljen-dioksida, azotnih oksida i sumpor-dioksida, poboljšanje kvaliteta zraka i visokoefikasne kogeneracije, kao stvaranje uslova za provođenje odredbi iz Direktive Evropske unije o energetskoj efikasnosti.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti