Zoološki vrt grada Beograda zbrinuo zmije otrovnice

 

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Zajedničkom intervencijom policije, pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, herpetologa Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, stučnjaka Zoološkog vrta Palić i Grupe za sprovođenje CITES Konvencije Ministarstva zaštite životne sredine, dve otrovne zmije, zapadna dijamantska zvečarka (Crotalus atrox) i Baronova zelena zmija (Phylodrias baroni), uspešno su premeštene i zbrinute u Zoološki vrt grada Beograda, nakon saznanja da je u Kupinovu zvečarka ugrizla čoveka koji je protivzakonito držao otrovne zmije u kući.

Iako predmetne vrste nisu zaštićene CITES Konvencijom, njihovo držanje u zatočeništvu u Republici Srbiji je zabranjeno jer se radi o opasnim divljim vrstama. Od 2010. godine nije dozvoljeno držanje u zatočeništvu određenih vrsta divljih životinja koje se smatraju opasnim po čoveka, izuzev u zoološkim vrtovima, prihvatilištima ili u naučno-istraživačkim ustanovama.

Pored primata, krupnih zveri, krokodila, i drugih opasnih vrsta, zabranjeno je držanje otrovnih zmija. Otrov zapadne dijamantske zvečarke (Crotalus atrox) primarno sadrži hemotoksine i citotoksine, koji nakon ujeda prouzrokuju unutrašnje krvarenje, krvarenje na mestu ujeda, plikove, oticanje, nekrozu tkiva, oštećenje bubrega i mišićnog tkiva.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ujed ove vrste ostavlja trajne posledice u vidu ozbiljnog oštećenja organa, ali može i prouzrokovati smrt odraslog čoveka, u zavisnosti od količine ubrizganog otrova, opšteg zdravstvenog stanja osobe koja je ugrižena i načina tretiranja ujeda u medicinskoj ustanovi, pre svega u zavisnosti da li je moguće primeniti tretman protivotrovom.

Protivotrov za alohtone vrste zmija, poput zvečarki, nije dostupan u Republici Srbiji. Protivotrov koji je dostupan u Srbiji moguće je koristiti samo za tretiranje ujeda autohtonih vrsta otrovnih zmija, i to poskoka (Vipera ammodytes), šarke (Vipera berus) i planinskog šargana (Vipera ursinii). Sve tri napred navedene vrste su zaštićene zakonom.

Ministarstvo zaštite životne sredine apeluje na građane da ukoliko saznaju nešto o slučajevima nezakonitog držanja opasnih divljih životinja u zatočeništvu, da o tome bez odlaganja obaveste policiju ili inspekciju za zaštitu životne sredine.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti