Kanada se zagreva duplo brže od ostatka sveta

Foto-ilustracija: Pixabay

Prosečna temperatura u Kanadi godišnje se povećavala za 1,7 odsto celzijusa, a na to su uticali brojni faktori, uključujući smanjenje snega i morskog leda, ali ljudski faktor je dominantan, stoji u novom naučnom izveštaju.

U njemu se takođe navodi da su mnogi efekti već nepovratni.

Izveštaj kanadske vlade o klimi upozorio je da su promene već očigledne u mnogim delovima zemlje kao i da se predviđa njihovo intenziviranje.

Do najveće promene došlo je na kanadskom Arktiku, koji će nastaviti da se zagreva više nego duplo brže od svetskog proseka.

Očekuje se da će okeani postati manje kiseli i sa manje vazduha, što bi moglo da naškodi životu u moru, a više temperature mogle bi da znače veći rizik od šumskih požara, suša i toplonih talasa.

Izveštaj je urađen nakon što je vlada uvela poraz za ugljenik za četiri od deset kanadskih pokrajina koje nisu uspele da izrade plan za borbu protiv klimatskih promena.

Uprkos lošim rezultatima, izveštaj ipak pokazuje da je moguće da se količina zagrevanja ograniči, ako se na globalnom nivou pokrene akcija smanjivanja emisije ugljenika i znatno smanjivanje emisije drugih gasova sa efektom staklene bašte.

Željka Vesić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti