Kako su Španci uništili ekosistem plaže u strahu od zaraze

Vlasti sela Zara de los Atunjes, na samom jugu Španije, angažovale su nekoliko traktora i pomoću njih poprskali lokalnu plažu rastvorom izbeljivača kako bi zaštitili stanovnike od KOVID-19. Potez je naišao na nevericu i osudu ekoloških udruženja koja su istakla da je time napravljena nepopravljiva šteta po ekosistem.

Foto: Wikipedia/El Pantera

Piktoreskno ribarsko selo, koje zauzuma deo popularne turističke Kosta de la Luz sekcije andaluzijske obale, poslalo je traktore sa prskalicama da dezinfikuju plažu uoči puštanja dece napolju nakon šestonedeljne zabrane izlaska.

Odluka dezinfikovanja plaže rastvorom izbeljivača razbesnela je zaštitnike životne sredine koji nisu mogli da veruju šta je urađeno.

„Ovo je potpuno apsurdno. Plaža je živi ekosistem. Kada je poprskate izbeljivačem, ubijate sve što mu se nađe na putu“, istakla je Marija Dolores Iglesijas Benitez.

Zaštitnici životne sredine na ovom potezu španske obale veoma su aktivni u zaštiti nekoliko vrsta ptica, koje ovde dolaze tokom migracija.

Pošto je ljudima bio zabranjen dolazak na plažu prethodnih šest nedelja nadali su se da će to dovesti do povećanja broja gnezda. „Plašim se da su traktori uništili jaja“, navodi Iglesijas Benitez.

„Prskanje plaža izbeljivačem usred migratorne sezone i tokom perioda množenja mnogih vrsta beskičmenjaka na kojima počivaju riblje vrste i ribarstvo, nije samo ideja Donalda Trampa. Dešava se i u Zara de los Atunjes“, navela je organizacija „Grinpis Španija“, aludirajući na tvrdnju američkog predsednika da bi injekcija prizvoda za čišćenje mogla da pomogne u borbi protiv koronavirusa.

Jedan od lokalnih zvaničnika, Agustin Koneho, rekao je da je potez vlasti bio motivisan željom da se deca zaštite.

„Razumem da je bila greška. Ali je urađena iz najboljih namera“, rekao je on.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti