Kako se Beograd našao pod najezdom divljih svinja?

Nadležni organi su u toku prošle nedelje obavestili Beograđane, pogotovo one koji žive i kreću se na potezu od Ušća do Zemunskog keja, da bi u toku obavljanja svakodnevnih aktivnosti na otvorenom trebalo da budu oprezniji nego inače zato što su divlje svinje „okupirale“ grad. S obzirom na to da su ove životinje izrazito aktivne noću, upravo je u kasnim večernjim satima vladala najveća potencijalna opasnost za stanovnike i savetovala se dodatna predostrožnost.

Foto-ilustracija: Pixabay

Posledice prirodnih nepogoda ljudi najčešće izražavaju kroz materijalnu štetu nanetu domaćinstvima i industriji, zaboravljajući da od njihovog negativnog uticaja nije zaštićen ni biljni i životinjski svet.

Usled visokog vodostaja Dunava, koji je poplavio Veliko ratno ostrvo, određeni broj divljih svinja spas je pronašao na području Novog Beograda. Nove komšije su probudile uznemirenost među starosedeocima, ali oni nisu bili jedini uplašeni u navedenim okolnostima. I divlje svinje su osetile strah i dezorijentisanost!

„Divlje svinje koje se nalaze na površinama van lovišta su vrlo uznemirene, pri čemu su određene ženke visokosuprasne ili su se skoro oprasile, što maksimalno povećava nivo rizika“, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tim povodom, dodavši da su na terenu uvedena dežurstva u organizaciji Lovačkog udruženja „Zemun“, policije i JKP „Veterina Beograd“. Oni su zaduženi za hvatanje, uspavljivanje i zbrinjavanje u prihvatilištu, kao i stalno praćenje životinja i preduzimanje svih neophodnih biosigurnosnih mera.

U proteklim danima se, ipak, dogodio po koji incident sa smrtnim ishodom. Nekoliko divljih svinja je stradalo usled udara automobila, jedna jedinka se udavila, a jedna životinja je izgubila život skočivši sa javne garaže na Obilićevom vencu.

Prema dojavama građana, svinje je „privukao“ i aktivan noćni život u Beton hali i dobra hrana i urbani duh jednog prestoničkog restorana, a jedna se obrela i u poslastičarnici preko puta Starog Merkatora.

Budimir Grubić, direktor „Veterine Beograd“ je izjavio da se „tu negde“ kriju još dve, tri jedinke, ali da on ne očekuje da će biti još problema. Broj „Veterine Beograd“ na koji im se možete obratiti u slučaju da naletite na divlju životinju je 011/276-43-66.

Ipak, podstaknuta objavama na društvenim mrežama o zvucima rafala u blizini Palate Srbije u noći 8. juna i u strahu da svinje nisu poubijane od strane lovaca, Zelena stranka je uputila „Veterini Beograd“ hitan zahtev za uvid u stanje krda divljih svinja zalutalih u grad, informacije gde se sada nalaze, šta se preduzima i na koji način i kada će životinje biti prebačene u stanište, kao i tačan broj uhvaćenih odraslih jedinki i tačan broj podmlatka.

Najveća staništa divljih svinja u Beogradu se nalaze na Velikom ratnom ostrvu i na levoj obali Dunava (Borča, Ovča, Krnjača…).

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti