Kako napreduje izgradnja najdužeg tunela u Srbiji (VIDEO)

Foto: Gradske info

Izgradnja najdužeg tunela u Srbiji, koji će biti deo Fruškogorskog koridora, a prolazi tačno ispod Fruške gore, započeta je u maju 2021. godine.

Od tada, radovi se neprestano odvijaju na dva lokaliteta, sa novosadske strane planine, kao i sa iriške strane, na mestima ulaza u budući tunel.

Sa severne strane Fruške gore, bliže Novom Sadu, urađen je veliki deo pripremnih radova pre početka samog kopanja tunela.

Ulaz u tunel biće na samom početku Iriškog venca, nedaleko od mesta gde se sada razdvajaju dva smera saobraćajnice koja je danas jedina opcija onima koji ovuda „preskaču“ Frušku goru.

Potporni zid je završen, tu su i objekti za radnike, a vidi se napredak i na prilazu koji će u budućnosti biti saobraćajnica sa četiri trake, širine 16 metara.

Samim tim, tunel će biti „dvocevni“, baš kao i tunel na ulazu u Novi Sad, kod Mišeluka, koji vodi direktno na Most slobode.

Ipak, ovaj ispod Fruške gore biće najduži u Srbiji, a nakon 3,5 kilometra (tačno 3.480 metara) svetlost će ugledati tačno u podnožju planine, odmah ispred Iriga.

Radovi se odvijaju i sa te strane, a primetno je da je raskrčen prostor za dolazak mašina i opreme, kao i da je urađen kamp za radnike.

Uskoro se očekuje dolazak mašina za bušenje i početak iskopavanja samog tunela.

Uz glavni tunel, postojaće i dva pomoćna koja će služiti kao „put za bekstvo“ pokvarenim kamionima, proširenja će se nalaziti na svakih 150 metara, prolazi za pešake na svakih 300 metara, a tunel će biti pokriven i kamerama, a njima će se upravljati iz kontrolnog centra u kom će se voditi pažnja i o zagađenju u tunelu.

Izvor: Gradske info

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti