Potpisan ugovor o izgradnji Fruškogorskog koridora

Foto: Vlada Republike Srbije

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas sa kineskom kompanijom CRBC komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji brze saobraćajnice Novi Sad–Ruma.

Ugovor o izgradnji Fruškogorskog koridora, vredan 606 miliona evra, potpisan je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadorke NR Kine Čen Bo.

Mihajlović je navela da ćemo izgradnjom ovog koridora i projektom Ruma–Šabac–Loznica, koji se već realizuje, imati put koji će povezati Vojvodinu sa zapadnom Srbijom, istakavši da je to važno za regionalno povezivanje Srbije.

Kada smo prošle godine završili kompletan Koridor 10 i pustili u saobraćaj auto-put od Beograda do Čačka, rekli smo da na tome nećemo stati i da nastavljamo sa novim projektima, naglasila je potpredsednica Vlade.

Ukupna dužina brze saobraćajnice Novi Sad–Ruma iznosi 47,7 kilometara, uključujući i novi most preko Dunava i tunel Iriški venac kroz Frušku goru, dužine 3,5 kilometara.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ona će povezati tri opštine: Novi Sad, Irig i Rumu. Nadovezuje se na postojeći državni put IB reda broj 12 Novi Sad–Zrenjanin–granica Rumunije, a na kraju na auto-put i brzu saobraćajnicu u izgradnji Ruma–Šabac–Loznica.

Na taj način biće povezani AP Vojvodina sa zapadnim i severozapadnim delom Srbije, odnosno važni regionalni centri kao što su Novi Sad, Ruma, Šabac, Loznica. Takođe, predstavlja i posrednu vezu Srbije sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Rumunijom.

Izgradnja koridora doprineće poboljšanju regionalne pozicije u domenu pristupačnosti, saobraćajnom rasterećenju urbanih područja (obilaznica oko Novog Sada, Iriga i Rume) i uklanjanju tranzita sa područja Nacionalnog parka „Fruška gora”, izgradnjom tunela Iriški venac.

Izvor: Vlada Republike Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti