Kako možete da usvojite morsku kornjaču i delfina i učestvujete u njihovom očuvanju?

Možete li da zamislite život bez mora? Nezamislivo, zar ne? Ali tome smo sve bliže.

Neophodni smo moru! Znate li da ono stvara više od polovine kiseonika koji udišemo, apsorbuje ugljen-dioksid i tako reguliše klimu? A kolike tek porodice žive zahvaljujući moru! Procenjuje se da su mora i okeani izvor hrane za više od milijardu ljudi.

Foto-ilustracija: Unsplash (Sally Dixon)

Tu su još mnoge blagodeti u kojima uživamo zbog velikog plavetnila. Ipak, stanje Jadranskog mora opasno je narušeno. Morskim psima i ražama preti izumiranje, morske kornjače nalazimo upetljane u mreže plastike, delfini stradaju u mrežama za ribolov… Prekomerni ribolov, plastični otpad i promene zbog kojih izumiru periske ili morski krastavci ozbiljno ugrožavaju naše divno more i mi to moramo zaustaviti. Ne možemo više gubiti vreme i zato WWF Adria sarađuje s ribarima i vladama kako bi poboljšali upravljanje našim krhkim morskim resursima. No to ne mogu sami, potrebna im je vaša pomoć da zajedno očuvamo naš lepi Jadran!

Možete im pomoći uz redovnu mesečnu donaciju već od 40 kuna (oko 5 evra) i tako osigurati njihovu blisku saradnju s priobalnim zajednicama kojima pomažu da učestvuju u zaštiti prirode, kao i s ribarima koje podstiču na održivi ribolov, osiguravajući da mora ostanu dom za što više živog sveta.

Ne osećate se spremno za redovnu donaciju WWF? Možeš im pomoći tako što ćeš da usvojiš jednu od njihovih morskih životinja!

Prekrasni mornar koji migrira hiljade kilometara između hranilišta i gnezda, ugrožen je velikim količinama plastike u moru. Severni i srednji Jadran, kao najplića područja u Sredozemlju, imaju ključnu ulogu u hranjenju i migraciji glavatih želvi. Pomozi WWF da ih očuva!

USVOJITE MORSKU KORNJAČU!

Foto-ilustracija: Unsplash (Wynand Uys)

Oko 300.000 delfina u svetu strada svake godine zbog uplitanja u mreže za ribarenje, prekomernog izlova ribe kojom se hrane ili zbog prevelike buke koja ometa njihovo kretanje.

Delfini su obožavana stvorenja zbog njihovog osmeha i inteligencije! No osmeh je često lažan: njima treba naša pomoć, da očuvamo njihovo i naše more. Učinimo to zajedno, pomozi!

USVOJI DELFINA!

Zahvaljujući tvojoj donaciji, odgovorni turizam nametnut će se kao najbolji izbor, a održivi ribolov i biranje održivih ribarskih proizvoda postaće svakodnevica.

I hvala puno! Ovim prekrasnim i odvažnim činom usrećujete mnoga morska bića, ali i nas, zaštitnike prirode. Bez divnih i hrabrih ljudi kao što ste vi, ni WWF Adria ne bi imala lepe rezultate u očuvanju Jadrana.

Izvor: WWF Adria

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti