Kako ljudski hormoni zagađuju život u vodi

Foto-ilustracija: Unsplash (Davi Magalhaes)

Voda zagađena čak i malim količinama ljudskih hormona može uticati na morski život, navodi se u novoj studiji koja je otkrila da slatkovodne ribe izložene estrogenu daju manje potomstva.

Sintetički estrogen iz oralnih kontraceptiva pronađen je u vodenim putevima u blizini postrojenja za prečišćavanje kanalizacije

Biolozi koji žele da utvrde da li ti hormoni utiču na ribe izlažu ih u eksperimentalnim uslovima, određenim količinama sintetičke verzije etinilestradiola, koja se koristi u većini pilula za kontrolu rađanja.

Otkrili su da je manje od desetine koncentracije etinilestradiola koji je pronađen u nekim vodenim tokovima, bilo dovoljno da dovede do smanjenja populacije i muškog potomstva.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Aquatic Toxicology, ribe izložene količini od tek pet nanograma po litru sintetičkog etinilestradiola, dale su manje potomstva od onih koje nisu i donele su na svet su više ženki nego jedinki muškog pola.

Etinilestradiol je pronađen u nekim vodenim tokovima u koncentraciji većoj od 60 nanograma po litru.

Pored kontrole rađanja, koristi se kao hormonska terapija u menopauzi, za sprečavanje osteoporoze i kao palijativni tretman za rak dojke.

Naše telo uglavnom apsorbuje samo malu količinu lekova koje unesemo, ostatak – i do 90 procenata – isprazni se kroz toalet – kada odemo u kupatilo, objasnili su stručnjaci.

„Naši sistemi za prečišćavanje otpadnih voda dobro uklanjaju mnoge stvari, ali nisu dizajnirani za uklanjanje farmaceutskih proizvoda“, rekla je vodeći autor Latonija Džekson, biolog sa Univerziteta u Sinsinatiju.

Za svoje eksperimente, ona je koristila ribe kili.

Ribe kilio nisu ni po čemu specifične, sitne su i lako ih je uloviti, što ih čini jednostavnim za proučavanje.

One su inače su popularna meta grabljivica, ali to nadoknađuju čestim razmnožavanjem, i donošenjem novog potomstva na otprilike svakih 28 dana.

Foto-ilustracija: Unsplash (Linnea Herner)

Jedinke muškog pola sa jajnicima 

Tim istraživača je otkrio da je hronična izloženost etinilestradiolu dovela do manje populacije i odnosa polova.

Koliko pilule za kontracepciju mogu uticati na život u vodenim tokovima i moru, pokazuje podatak da samo u SAD, oko 15 miliona žena redovno uzima tablete za kontrolu rađanja, od kojih većina koristi etinilestradiol.

Iako je studija iz 2010. otkrila da pilule za kontrolu rađanja čine manje od jednog procenta estrogena koji se nalazi u vodi za piće u SAD-u, lokalni vodeni sistemi ne testiraju vodu na prisustvo etinilestradiola.

A i estrogen ulazi u vodene puteve iz drugih izvora, kao što su meso i mlečni proizvodi.

Prethodne studije su otkrile da estrogen u rekama i jezerima dovodi do toga da ribe muškog pola mogu da razviju nešto poput jajnika i do toga da dobiju druge ženske karakteristike.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti