Kako jedemo plastiku uz so

Foto: pixabay

Novo istraživanje analiziralo je morsku so, onu dobijenu iz kamena i jezera širom sveta. Evo šta treba da znate

Mikroplastika dospela je u fokus interesovanja tek pre nekoliko godina, no, kako je ona završila u najpopularnijem začinu na svetu i dalje nije poznato. Novo istraživanje otkrilo je mikroplastiku u čak 90% analizirane soli širom sveta.

Od 39 brendova koji su testirani, čak 36 je sadržalo mikroplastiku u njima. Ovo su rezulati nove studije organizacije Grinpis.

Služeći se prethodnim istraživanjima, ovo je najveća studija koja se bavila rasprostranjenošću mikroplastike u soli.
Rezultati pokazuju da količina mikroplastike koju ljudi unose u sebe direktno zavisi od nivoa zagađenja u toj oblasti. Uzorci soli iz 21 zemlje Evrope, Severne i Južne Amerike, Afrike i Azije su stavljene na test. Jedina tri brenda soli koji nisu sadržali mikroplastiku u sebi su iz Tajvana, Kine i Francuske. Ova studija objavljena je ovog meseca u časopisu Environmental Science & Technology.

Količina mikroplastike otkrivene u solima varirala je drastično među brendovima ali oni iz Azije bili su naročito zagađeni. Najveće koncentracije mikroplastike otkrivene su u soli iz Indonezije. Azija je epicentar zagađenja plastikom a studija iz 2015. godine otkrila je da je Indonezija druga zemlja na svetu koja je najviše pogođena ovim tipom zagađenja.

Najveća koncentracija plastike otkrivena je u morskoj soli, zatim u onoj iz jezera i na kraju u soli dobijenoj iz kamena.

Jedna odrasla osoba u sebe unese oko 2000 parčića mikroplastike kroz soli no, kakve to efekte ima na naše zdravlje i dalje ostaje nepoznato.
Ono što sigurno znamo za sada jeste da je potrebno mnogo više istraživanja na temu štetnosti mikroplastike po ljudski organizam jer postoje veliki jazovi u razumevanju ove pojave.

Milan Zlatanović

Izvor: nationalgeograpic

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti