Kako je Španija postala poljoprivredna velesila?

Foto-ilustracija: Unsplash (Aarón Blanco Tejedor)

Španija je danas najveći proizvođač i izvoznik voća i povrća u EU, a treći u svetu. Imajući u vidu prirodna ograničenja Iberijskog poluostrva – zemljište koje nije naročito plodno, uz često nepovoljne klimatske uslove, sušna, žarka leta, oštre zime u kontinentalnom delu zemlje i manjak padavina – nameće se pitanje: kako je Španija uspela da postane poljoprivredna velesila u Evropi i u svetu?

Ulaganje u tehnologiju je ključ uspeha

Španska poljoprivredna tehnologija i oprema prepoznatljiva je i tražena u svetu, zahvaljujući svom kvalitetu i prilagodljivosti različtim uslovima. Jedan od sektora u kojima Španija prednjači su zalivni sistemi, koji su tokom decenija konstanto unapređivani usled prirodne potražnje – Španiji manjka vode za zalivanje, pogotovo na jugu, pa je tehnologija morala da odgovori na ovaj izazov.

Rezultat su usavršeni sistemi za navodnjavanje, koji nude najveću produktivnost uz minimalan utrošak vode i maksimalnu kontrolu troškova.

Zahvaljujući plastenicima povećan je ciklus poizvodnje

Važno je napomenuti da je Španija vodeća evropska zemlja u plasteničkoj proizvodnji: korišćenje plastenika omogućava mnogim poljoprivrednicima proizvodnju od dva do tri ciklusa godišnje, kombinujući jesenje i zimske, sa prolećnim kulturama, što je omogućilo Španiji da postane lider u Evropi u proizvodnji voća i povrća.

Potreba za prevazilaženjem nepovoljnih klimatskih uslova, sa ekstremno sušnim letima i olujnim jesenjim kišama, podstakli su korišćenje plastenika u Španiji.

Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu je idealna prilika da da srpski poljoprivrednici razmene iskustva svojim španskim kolegama, na nacionalnom štandu Kraljevine Španije, u Hali 1 Novosadskog sajma, 18-24. septembra.

Ceo tekst možete pročitati OVDE.

Izvor: Agroklub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti