Kako je Sombor obeležio Evropsku nedelju mobilnosti?

Grad Sombor je, u cilju obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti u periodu od 16. do 22. septembra, za svoje sugrađane pripremio niz prikladnih sadržaja, pozivajući ih da se više opredeljuju za pešačenje, biciklizam i druge održive vidove transporta.

Foto: Grad Sombor

Tako su u sredu, 18. septembra, od 10 do 12 časova, Somborci bili u prilici da se na Trgu Svetog Trojstva susretnu sa lokalnim savetima za zdravlje. „Susret građana sa lokalnim savetima za zdravlje“ su zakazali Savet za zdravlje Grada Sombora i Crveni krst Sombor, a pridružili su im se i Dom zdravlja „Dr Đorđe Lazić“ Sombor – Centar za prevenciju zdravlja  i  Društvo za borbu protiv šećerne bolesti grada Sombora, koji su vršili merenje šećera u krvi i krvnog pritiska.

„Šećerna bolest je jedna od najčešćih oboljenja sa tendencijom daljeg rasta, kao i jedan od glavnih razloga za povećanje broja obolelih od kardiovaskularnih oboljenja“, istakao je gradski većnik za zdravstvo i socijalna pitanja dr Dalibor Forgić i dodao da su nepravilna ishrana, gojaznost i nedostatak fizičke aktivnosti glavni faktori rizika za njen nastanak i da su upravo zato podelili i informativne flajere o pravilnoj ishrani i redovnoj umerenoj fizičkoj aktivnosti koje su prve potrebne mere u lečenju i kontrolisanju nivoa glukoze u krvi.

Foto: Grad Sombor

Evropska nedelja mobilnosti bavi se podizanjem svesti o korišćenju prevoznih sredstava koja ne zahtevaju upotrebu fosilnih goriva, dobrobitima fizičke aktivnosti na zdravlje i ukazivanjem na bezbednost pešaka i biciklista.

Iz tog razloga su 19. septembra predstavnici Saveta za bezbednost saobraćaja grada Sombora i Saobraćajne policije PU Sombor biciklistima delili svetlosne setove.

Očekuje se da će se, zahvaljujući njima, povećati vidljivost, a samim tim i bezbednost, vozača bicikala kao jednih od najugroženijih učesnika u saobraćaju.

Foto: Grad Sombor

Sportski savez grada Sombora organizovao je tri časa fudbala za učenike osnovnih škola.

Na ovaj način, kroz igru i zabavu, deci je predstavljen značaj bavljenja sportom i pozitivnih dejstava zdravog stila života, sa namerom da zavole sport i opredele se za aktivno bavljenje nekom sportskom disciplinom.

Časove u osnovnim školama „Avram Mrazović“ i „Bratstvo jedinstvo“ u Somboru i „Ognjen Prica“ u selu Kolut je održao fudbalski trener Aleksandar Knežević.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti