Kako je proteklo čišćenje reka Srbije u 2019. godini?

Foto: Vip mobile

Brojni problemi u zaštiti životne sredine o kojima se priča na globalnom nivou nisu zaobišli ni Srbiju. Iako izveštaj Evropske komisije za 2019. godinu navodi da je Srbija postigla izvestan nivo pripreme i usklađivanja sa evropskim standardima, ostvaren je ograničen napredak u oblasti zaštite životne sredine.

Od 5.000 tona otpada koliko se svakodnevno odlaže u Srbiji, gotovo polovina završi u prirodi, na divljim deponijama, javnim površinama i obalama reka.

Podaci Svetske organizacije za prirodu pokazuju da čovek svake nedelje prosečno unese oko pet grama mikroplastike, što je proporcionalno težini jedne kreditne kartice. Ta materija najčešće u naše telo dospeva preko vode.

Foto: Vip mobile

O alarmantnom stanju u kom se nalaze naše reke možda i najbolje govore iskustva više od 1.000 volontera koji su učestvovali u akciji „Očistimo reke Srbije“. Oni su u okviru zajedničke inicijative kompanije Vip mobile i redakcije Blica za samo tri meseca, uklonili više od 400 kubnih metara smeća sa obala 20 reka širom Srbije.

Limenke, kese, opasna hemija, električni uređaji, pa i karoserije automobila, samo su deo teško razgradivog i opasnog otpada sa kojima su se susreli prilikom čišćenja naših priobalja.

Foto: Vip mobile

Veliki odjek ove akcije, kojoj se osim zaposlenih u Vipu, pridružilo i lokalno stanovništvo, pojedinci iz javnog života, učenici srednjih škola, dokaz je da se svest u Srbiji polako menja.

Kroz zajedničku i nacionalnu kampanju Vip i Blic uspeli su da animiraju ljude širom zemlje da zajedničkim snagama očiste i vrate dostojanstven izgled priobajlima u Kraljevu, Nišu, Čačku, Kruševcu, Šapcu, Ivanjici, Pirotu, Novom Sadu, Jagodini, Kanjiži, Sremskoj Mitrovici i Beogradu.

Izvor: Vip mobile

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti