Kako je jedna od najotrovnijih gljiva sveta iz Japana „doputovala“ do Australije?

Kada se Podostroma cornu-damae, vrsta gljive poznata kao Otrovni vatreni koral, „zacrvenela“ u australijskog prašumi u blizini Velikog koralnog grebena, istraživači su bili iznenađeni zato što je hiljadama kilometara udaljena od svog poznatog staništa – planinskih krajeva Južne Koreje i Japana. Najverovatnije je da se u prašumi pojavila prirodno, tvrde oni i zaključuju da je njeno otkriće pokazatelj koliko još treba da se unapredi poznavanje gljiva u Australiji.

Foto: Wikipedia/Kouchan

Primerak Podostroma cornu-damae je u australijskoj državi Kvinslend zapazio fotograf Rej Palmer. On se proteklih 11 godina bavi fotografisanjem gljiva. Iako je u početku bio sumnjičav da li je zaista reč o toj otrovnoj vrsti, baš zbog toga što do tada njeno postojanje nije bilo utvrđeno u Australiji, na kraju je shvatio da ispred njega zaista raste gljiva koja jednim dodirom može da ga usmrti.

„Od sto i više otrovnih gljiva poznatih naučnicima, Podostroma cornu-damae je jedina čiji toksini mogu da prodru kroz kožu“, upozorava Met Baret, stručnjak za gljive.

Zabeleženo je nekoliko slučajeva konzumacije čaja od Otrovnog vatrenog korala sa smrtonosnim ishodom, zato što su ga žrtve verovatno pomešale sa drugim vrstama gljiva koje se koriste u tradicionalnoj medicini.

Vrsta je nedavno primećena i u Indoneziji i na Papua Novoj Gvineji.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti