Kako do subvencije za kupovinu električnog vozila

Foto-ilustracija: Unsplash (JUICE)

Uredba o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila na električni pogon, usvojena je 1. februara 2024. godine na sednici Vlade, a u te svhre opredeljeno 170 miliona dinara.

Ministarstvo zaštite životne sredine je tim povodom objavio na svom sajtu vodič za podnošenje zahteva za subvenciju za kupovinu novog električnog vozila. Vodič je predstavljen kroz nekoliko koraka.

Prvi korak jeste podnošenje zahteva i on se podnosi lično na pisarnici, ili poštom na adresu – Ministarstvo zaštite životne sredine, Omladinskih brigada 1, 11000 Beograd, sa naznakom ,,zahtev za subvencionisanje kupovine električnih vozila’’.

Šta kada se preda dokumentacija? Kako se navodi, službe ministarstva će formirati predmet, koji će pregledati članovi komisije za sprovođenje postupka subvencionisanja.

Sledeći korak jeste rešenje. Naime, ukoliko je dokumentacije kompletna, pristupa se izradi rešenja o dodeli subvencije. Podnosilac zahteva će biti lično pozvan da preuzme rešenje.

Pročitajte još:

Nakon toga, rešenje se predaje prodavcu vozila ili lizing kući, koji pripremaju finansijsku dokumentaciju koju je potrebno dostaviti Ministarstvu lično ili poštom na ranije navedenu adresu.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva, za kupovinu vozila preko finansijskog lizinga potrebno je da se dostavi Ugovor o finansijskom lizingu (original), zatim dokaz o prenosu sredstava (izvod iz banke sa pečatom i potpisom) i potvrda da plaćena suma čini više od 15 odsto vrednosti vozila. Za kupovinu vozila direktno od auto kuće, potrebno je da se dostave predračun i avansni račun, zatim dokaz o prenosu sredstava (izvod iz banke sa pečatom i potpisom) i Ugovor o kupoprodaji vozila.

Tekst Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila na električni pogon, možete da pogledate ovde.

Zahtev za subencionisanu kupovinu novog vozila u skladu sa ovom urednom možete da preuzmete ovde.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti