Kako do sredstava za zelene projekte

Foto: Energetski portal

U Novom Sadu je održana četvrta po redu Međunarodna investiciona konferencija „Energetska efikasnost kroz upotrebu solarne i energije biomase“ u organizaciji Nacionalne asocijacije za biomasu „SERBIO“ i GIZ DKTI programa.

Učesnici konferencije imali su jedinstvenu priliki da čuju sve o solarnoj energiji, biomasi, i finansijskim podsticajima kada je reč o ulaganjima u obnovljive izvore energije

Izgradnja prve solarne elektrane u Srbiji

Na jednom od panela stručnjaci iz oblasti finansija posebnu pažnju posvetili su podsticajima u obnovljive izvore energije. O svom iskustvu, kada je reč o izgradnji solarne elektrane, preprekama i izazovima sa kojima se susreo pričao je Miloš Kostić, direktor i suvlasnik “Solaris Energy”, prve solarne elektrane u privatnom vlasništvu u Srbiji. 

“2013. godine smo imali viziju da izgradimo jedan odbnovljivi izvor energije, solarnu elektranu. U tom trentuku ProCredit banka je razumela našu ideju i podržali su nas u realizaciji projekta. Izgradili smo dve solarne elektrane ukupne snage dva megavata i osam godina kasnije imamo izuzetno dobru proizvodnju. Ostvarena proizvodnja na obe elektrane u 2021. godini iznosi 2.768 MWh. Zato nastavljamo sa ulaganjima u solarne elektrane i u planu je proširenje postojeće, biće izgrađene Solaris 3 i Solaris 4. Za Solaris 3 snage 999 kW, za izgradnju će biti upotrebljeno 1.980 solarnih panela, dok Solaris 4, iste snage, imaće 2.000 panela”, objašnjava Kostić, koji je i vlasnik kompanije MT-KOMEX, lidera u izgradnji i projektovanju solarnih elektrana.

Kako je istakao, stručni tim kompanije čine mašinski i inženjeri elektrotehnike, arhitekte, instalateri koji su specijalizovani za obnovljive izvore energije. Osim izgradnje solarnih elektrana, MT-KOMEX, 2016. godine počinje razvoj mreže punjača za električna vozila, a logičan sled je charge&GO, prva platforma i aplikacije za punjenje električnih vozila

Kompanija MT-KOMEX za 2022. godinu planira izgradnju solarnih elektrana na zemlji, i to 7 MW, 9,95 MW dc, 1 MW i 2 MW, dok će na krovovima biti instalisano 11 MW. U planu je i proširenje mreže punjača, biće postavljeno 60 javnih ultra brzih punjača.   

Cena rasta električne energije u Srbiji

Foto-ilustracija: Pixabay

Cena električne energije u Srbiji u poslednjih nekoliko godina u stalnom je rastu. U industriji 2020. i 2021. godine, kako kaže Kostić, imamo paradoksalnu cenu električne energije koja iznosi 140 evra za megavat-sat. Vlada je donela odluku, koja je na snazi do juna ove godine, da cena megavat-sata iznosi 75 evra, a “kako će biti posle, to niko ne zna”. 

“Zakon o obnovljivim izvorima energije iz 2021. godine, koji je veoma bitan, donosi mnogo novina, uređenje celog zakonodavnog okvira, što olakšava procedure, poput obaveza EDS-a i EMS-a da prilagode zakonodavni okvir za priključenje. Omogućena je direktna prodaja električne energije, kao i podrška kroz sprovođenje aukcije za proizvođače sa premijom i garantovanim otkupom na 15 godina”, kaže Kostić.

Porast cena električne energije na otvorenom tržištu daje vetar u leđa industrijskim postrojenjima da postanu proizvođači-kupci, 

Finasiranje obnovljivih izvora energije

Za realizovanje projekata u oblasti obnovljivih izvora energije, kao i za energetsku efikasnost neophodna je stabilna i finansijska podrška. Učesnici panela imali su priliku da od Bojana Bogdanovića, menadžera Fonda za obnovljive izvore energije u sistemima daljinske energetike u okviru Evropske banke za obnovu i razvoj čuju sve o GEFF programima i kako ih najbolje iskoristiti. Ivan Smiljanić iz ProCredit banke, Aleksandar Savić iz Erste banke i Jelena Trenkić, iz Razvojnog fonda AP Vojvodine, predstavili su kreditne linije za ulaganja u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Ivan Smiljanić iz ProCredit banke, ističe da se banka u svakodnevnom radu trudi da smanjuje uticaj na životnu sredinu smanjenjem emisije ugljen-dioksida, manjom potrošnjom vode, papira i drugo.

“Mi smo razvojno orjentisana komercijalna banka, u našem fokusu je odgovornost prema društvu i okolini. Ličnim primerom želimo da utičemo na klijente, kupci smo samo zelene energije, imamo solarnu elektranu na krovu centrale, idemo ka tome da sva vozila u našoj floti budu na električni pogon”, objašnjava Smiljanić i dodaje da u banci pažljivo biraju klijente i da finansiraju one koji imaju negativan uticaj na životnu sredinu.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti