Kako da napravimo zdravije boje za uskršnja jaja

Foto-ilustracija: unsplash (Євгенія Височина)

U nedelju se proslavlja Uskrs, najveći hrišćanski praznik, a prethodi mu veseo običaj kojem se raduju sve generacije. Rafovi prodavnica ispunjeni su raznovrsnim bojama u kesicama i tubicama, kao i sitnicama za ukrašavanje uskršnjih jaja. Iako je teško odoleti im, zaboravljamo da neke od njih mogu da budu štetne. Ukoliko biste želeli da ove godine izaberete zdraviji i prirodniji način farbanja jaja, predstavljam vam nekoliko ideja za osnovne boje.

Kako bismo dobili crvenu boju, potreban nam je koren cvekle. Tri korena izrendamo, a zatim ih pola sata kuvamo u posudi u koju smo sipali litar vode. Za tamnije nijanse crvene, jaja kuvamo u ljuski crvenog luka, a nakon toga dodajemo kašiku sirćeta kako bi fiksiralo boju.

Za žutu boju potreban nam je začin kurkuma. U 7,5 dl vode stavimo dve supene kašike kurkume, kašiku sirćeta i malo soli, a zatim jaja ubacimo u smesu i kuvamo ih u njoj kao što inače kuvamo jaja.

Crveni kupus biće odlična zamena veštačkim plavim bojama. Kako bismo dobili lepu nijansu plave, potrebno je pola glavice crvenog kupusa, 1,5 l vode i tri kašike sirćeta. Za razliku od žute boje, za koju je bilo potrebno da se jaja kuvaju zajedno sa začinom, ovde je postupak drugačiji. Jaja prvo skuvamo, a zatim u šerpu naređamo deo sitno seckanog kupusa, pa na njega stavimo jaja i prekrijemo ih ostatkom iseckanog kupusa. Kada to završimo, sipamo vodu i sirće i sve zajedno kuvamo još najmanje 20 minuta od trenutka kada voda provri, odnosno dok se ne dobije željena nijansa.

Za kraj vam ostavljam predlog za dobijanje zelene boje. Sveža jaja stavimo u šerpu napunjenu hladnom vodom, u koju ćemo dodati kašiku soli i sirćeta, a zatim dodajemo spanać. Sve zajedno kuvamo, dok jaja ne budu gotova i postignuta nijansa koju želimo.

Oni koji su odrastali uz bake, znaju da farbanje jaja na ovaj način i te kako može da bude interesantno ukoliko se zaigrate. Ako ste raspoloženi za dodavanje šara, potrebni su vam cvetići ili listići, najlon čarape i konac.

Bake su uglavnom jaja ovako šarale u ljusci crnog luka, a postupak je vrlo jednostavan. Raspodelite travke prema vašoj želji na jaja, zatim isecite čarapu i obmotajte je oko jaja. Sve to vežite čvrsto koncem, kako se travke ne bi pomerale. Nakon toga, tako obmotana jaja stavite u šerpu, u koju ste prethodno stavili ljuske luka, dodajte vodu toliko da prekriju jaja i kuvajte 20 minuta.

Budite kreativni i veseli.

Želim vam srećne uskršnje praznike!

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti