Kako će Barselona finansirati postavljanje solarnih panela na škole?

Foto-ilustracija: Pixabay (StockSnap)

Usled izazova koji pred čitav svet postavljaju klimatske promene, Barselona je pred sebe postavila plan pod nazivom Clima Escola Barcelona koji uključuje instalisanje solarnih panela na krovove škola. Za ove namene planirano je 100 miliona evra, a ono što je interesantno jeste da će se sredstva prikupljati iz boravišnih taksi koje plaćaju turisti.

Projekat će obuhvatiti ukupno 170 škola, koje u zbiru pohađa preko 55.000 učenika. Preciznije, reč je o 149 škola, 16 školskih zavoda, dve specijalne škole u vlasništvu opštine i tri zavoda u opštinskom vlasništvu.

Realizacija projekta odviće se u dve faze. Prva će trajati od 2024. do 2026. godine i solarni paneli biće postavljeni na 84 objekta, dok će druga faza obuhvatiti period od 2027. do 2029. godine, kada će još 86 škola dobiti solarne panele. Ukupno izračunata površina za ugradnju fotonapanskih panela jeste 181.000 kvadratnih metara, navodi se na sajtu Gradskog veća Barselone.

Pročitajte još:

Procene su da će ovi solarni paneli proizvoditi i više energije nešto što je potrebno za snabdevanje ovih objekata. Stvoreni višak biće preusmeren za potrebe Grada.

Ovakva energije namenjena je prvenstveno klimatizaciji objekata. To znači da plan koji je postavila Barselona uključuje ugradnju klima uređaja, zatim uređaja za prečišćavanje vazduha i ventilacione sisteme, a solarni paneli pokrivaće energetske potrebe ovih uređaja.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti