Javno privatno partnesrtvo za unapređenje reciklažne industrije

reciklazna industrija

Direktor nemačke kompanije „Šolc“ (Scholz) gospodin Oliver Šolc posetio je juče Centar za reciklažu i tom prilikom izjavio da bi Republika Srbija mogla da unapredi svoju reciklažnu industriju uz pomoć javnog privatnog partnerstva. On je istakao primer Poljske koja je uz pomoć javnog privatnog partnerstva poboljšala ekološke standarde.

Gospodin Šolc je dodao i da bi neka od rešenja za unapređenje ove oblasti mogla biti i unapređenje zakonskih okvira i standarda, a značajno je i uvođenje sistema pravilnog razvrstavanja otpada. Prema njegovim rečima, veliki problem je i to što u Srbiji ne postoji postrojenje za spaljivanje otpada.

On je rekao i da je potrebno pribaviti podatke o tome koliko se otpada generiše na godišnjem nivou, kako bi se dobilo jasno stanje o ovom problemu i u skladu sa tim realizovali projekti.

Gospodin Šolc je podsetio i da sve članice Evropske unije do 2020. godine moraju reciklirati 50 odsto komunalnog otpada i 70 odsto građevinskog otpada. Da bi se ovo postiglo moraju se otvoriti nova postrojenja za reciklažu i spaljivanje otpada.

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti