Javni poziv za zamenu kotlova u toplanama i javnim ustanovama – dodatna sredstva za čistiji vazduh

Foto-ilustracija: Pixabay

U cilju unapređenja kvaliteta vazduha, Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je još jedan javni poziv za lokalne samouprave, za sufinansiranje projekata nabavke, zamene, rekonstrukcije i sanacije kotlarnica za grejanje u 2023. godini.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović navodi da je ovo drugi javni poziv u ovoj godini, raspisan kako bi se gradovima i opštinama stavila na raspolaganje dodatna sredstva za projekte zamene kotlova, kojima se direktno utiče na bolji kvalitet vazduha.

Prema njenim rečima, unapređenje kvaliteta vazduha jedan je od glavnih prioriteta Vlade Srbije i Ministarstva, a podrška ovakvim projektima je značajna mera u borbi protiv aerozagađenja.

Pročitajte još:

,,Javne konkurse za zamenu kotlova u toplanama i javnim ustanovama raspisujemo već treću godinu zaredom i trudimo se da u ove svrhe iz godine u godinu odvajamo sve veća sredstva. Ove godine smo već raspisali konkurs u februaru, a javnim pozivom koji je danas raspisan uložićemo dodatna sredstva u zamenu dotrajalih kotlova na mazut i ugalj, kotlovima na ekološki prihvatljivije energente“, rekla je ministarka Vujović.

Pored 220 miliona dinara koji su početkom godine uloženi u sufinansiranje zamene kotlova širom zemlje, ovim javnim pozivom obezbeđeno je još 120 miliona, rekla je ministarka i pozvala gradove i opštine da brzo reaguju i podnesu zahtev za sufinansiranje do 28. septembra.

„Pozivam lokalne samouprave da iskoriste priliku i kandiduju kvalitetne projekte, kako bi već u narednoj grejnoj sezoni mogli da obezbedimo čistiji vazduh i životnu sredinu za građane’’, poručila je ministarka.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti