Otpad od hrane kao građevinski materijal? Može. Otpad od hrane kao jestiv građevinski materijal? Može i to, ako pitate japanske naučnike sa Instituta industrijske nauke Univerziteta u Tokiju. Oni su otkrili način za recikliranje otpada od hrane u građevinski materijal koji kako kažu, parira betonu kad je reč o jačini, a istovremeno je jestiv.
S obzirom na činjenicu da je otpad od hrane veliki ekološki problem, metoda koja omogućava njegovo pretvaranje u građevinski materijal bez žrtvovanja jestivosti otvara vrata mnogim kreativnim primenama, tvrdi tim japanskih naučnika.
Voće i povrće imaju najveću stopu propadanja od svih namirnica. Asocijacija za hranu i poljoprivredu UN procenjuje da širom sveta 45 odsto voća i povrća završi kao otpad u raznim fazama lanca snabdevanja. Do sada su brojni izumi pokazali da se ovaj otpad može iskoristiti kao zamena za plastiku, za izolaciju, kao i za proizvodnju biogoriva i bioplastike.
Pročitajte još:
Japanski naučnici su otišli korak dalje. Ne samo da pretvaraju otpad u izdržljiv građevinski materijal, već on može da se jede. Naučnici su prvo vakuumski osušili i izdrobili ostatke od lišća kupusa, bundeve, morskih algi, pomorandže i banane. Zatim su mešali ovako usitnjen prah sa začinima i vodom, a onda ga, pod visokim temperaturama, sabili u kalup. Svi testirani materijali, osim praha od bundeve, pokazali su izuzetne rezultate u jačini, kao i u otpornosti na insekte, gljive i truljenje četiri meseca bez menjanja ukusa. Takođe, ako im se doda šećer ili so, poboljšava se ukus bez smanjenja snage i otpornosti materijala.
„Sa izuzetkom praha od bundeve, svi ostali materijali su prevazišli očekivanja u pogledu snage. Takođe, otkrili smo da lišće kineskog kupusa od kog se pravi materijal tri puta jači nego beton, može biti pomešan sa slabijim materijalom zasnovanim na bundevi“, kaže viši saradnik Kota Machida.
Izvor: eKapija