Japan podržava Srbiju na putu zaštite životne sredine

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je u petak sa ambasadorom Japana Đunićijem Marujamom o aktuelnim pitanjima zaštite životne sredine i svetskim naporima u borbi protiv klimatskih promena.

U otvorenom razgovoru sagovornici su razmenili stavove i mišljenja o ključnim pitanjima očuvanja životne sredine i prirodnih resursa, koje je izazov u globalnim i nacionalnim okvirima, a istovremeno prostor za jačanje bilateralnih odnosa država, napredak i razvoj na principima zelene ekonomije.

Ministar Goran Trivan je tom prilikom ukazao na značaj i prve rezultate Konferencije Ujedinjenih nacija o promeni klime COP 25 koja se održava u Madridu, Španiji, a u čijem radu učestvuje i delegacija Srbije. On je ukazao da je pitanje klimatskih promena postalo dramatično, zbog čega svet mora preduzeti odlučne i efikasne korake.

Ministar je izrazio zahvalnost na pomoći japanske Vlade Srbiji na unapređenju zaštite životne sredine. On je istakao da će Srbija i dalje pružati puni doprinos svetskim naporima u borbi protiv klimatskih promena preduzimanjem mera za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i primenom drugih mehanizama kao što je pošumljavanje.

Ambasador Marujama naglasio je da će Japan nastaviti da pruža punu podršku Srbiji na njenom putu ka boljoj i zdravijoj životnoj sredini. Ukazao je da je Japan kao ostrvska zemlja posebno pogođen posledicama klimatskih promena, zbog čega smatra preduzimanje mehanizama i akcija u ovoj oblasti na međunarodnom planu izuzetno značajnim.

Ublažavanje posledica klimatskih promena predstavlja još jednu sponu između Srbije i Japana u ukupnom procesu jačanja bilateralnih odnosa i razvijanja saradnje na zaštiti životne sredine, zaključeno je na sastanku.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti