Japan namerava da pokrene još četiri nuklearna reaktora

Foto-ilustracija: Pixabay (distelAPPArath)

Uprkos katastrofi u nuklearnoj elektrani “Fukušima”, premijer Japana Fumio Kišida nastoji da pokrene nuklearne reaktore u ovoj zemlji kako bi rešili nestašicu struje tokom zime.

Liberalno-demokratska partija (LDP) gleda na povratak nuklearnoj energiji kao stabilnom izvoru energije. Zato se nadaju da će pokrenuti još četiri nuklearna reaktora, što bi značilo da će u jednom trenutku devet reaktora biti u funkciji.

Građani se protive ponovnom vraćanju nuklearnoj energiji, svi još dobro pamte 2011. godinu i sve ono što je usledilo posle “Fukušime”.

Pre nesreće Japan je oko trećinu električne energije dobijao iz 54 nuklerna reaktora. A prema predviđanjima, devet reaktora bi trebalo da pokrije svega 10 odsto potreba za električnom energijom ove zemlje.

Kako ističu, ukoliko dođe do toga da još četiri reaktora budu pokrenuta, prvo treba ispuniti sve neophodne provere, a posebno će se insistirati na bezbednosti.

U Japanu intenzivno rade na tome da što pre postanu klimatski neutralni, a to žele da postignu većom upotrebom vetra za proizvodnju energije i drugih izvora obnovljive energije. Zato već godinama rade na projektima i ulažu u obnovljive izvore energije i da zaborave na nuklearnu. Ovaj neplanirani povratak nuklearknim elektranama sigurno će ih usporiti u realizovanju ranije zacrtanih ciljeva.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti