Jačanje saradnje nauke i privrede u cilju ekonomskog rasta i dobrobiti društva

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović ukazala je, na otvaranju manifestacije „Dani nauke i privrede 2023”, na to da su nauka i privreda bez sumnje čvrsto povezane i zavisne jedna od druge.

Begović je naglasila da nauka može imati ključnu ulogu u razvoju pre svega privrede jer obezbeđuje inovacije, nove tehnologije i znanja koja se primenjuju u industriji.

Ministarka je istakla da je Privredna komora Srbije jedna od karika koja spaja ova naizgled dva udaljena sveta, a koje je neophodno približiti.

„Naučnici u privredi mogu da pronađu primenu svojih istraživanja, dok preduzeća mogu da koriste najnovije tehnologije i inovativna rešenja u svojim poslovanjima“, predočila je ona, navodi se u saopštenju.

Prema njenim rečima, nauka često ruši granice i kroz nove tehnologije nameće i trendove i usmerava potrebe tržišta, pri čemu na taj način dovodi do povećanja produktivnosti i efikasnosti u privredi.

Ona je rekla da nove tehnologije, kao što su robotika i veštačka integencija, zaista menjaju proizvodnju, privrednu logistiku, ali i prateće oblasti kao što su bankarstvo, osiguranje ili marketing.

Ministarka je ocenila da nauka treba da bude pokretač razvoja startap ekosistema koji definitivno u današnjem vremenu postaje ključan i za ekonomski rast i za materijalizaciju inovacija.

Pročitajte još:

„Mnoge startapove osnivaju naučnici, istraživači koji su novo rešenje ili tehnologiju razvili baš u svojoj laboratoriji tokom svog naučnoistraživačkog rada“, rekla je Begović.

Ona je navela da ministarstvo na čijem je čelu i Vlada žele da podrže osnivanje startap kompanija koje dolaze iz akademske zajednice i osnivaju se na fakultetima i institutima.

Rukovodilac Grupe za sprovođenje finansijske podrške malim i srednjim preduzećima i stratešku analizu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Ankica Momčilović izjavila je da je danas i u našem regionu, ali i globalno, prepoznata veza između inovacija i produktivnosti i doprinosa nauke većoj dodatnoj vrednosti privrednog rezultata i uopšte konkurentnosti jedne privrede.

Cilj ovog skupa, koji se održava u Privrednoj komori Srbije, jeste jačanje saradnje nauke i privrede kroz predstavljanje dodatnih podsticaja ka privatnim i javnim ulaganjima i razvoju inovacionog potencijala u Srbiji, i to tako što privrednim društvima i istraživačima iz akademskih krugova omogućava da svoje ideje iznesu na tržište, otvore nova radna mesta i prošire privrednu aktivnost.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti