Izveštaj o stradanju divljih ptica u Srbiji

Foto: Pixabay

Agencija za zaštitu životne sredine objavila je Izveštaj o nezakonitom ubijanju, trovanju, hvatanju, držanju i trgovini divljim pticama u Republici Srbiji za period od 2000. do 2017. godine.

Izveštaj je nastao tokom rada na projektu Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji koji se realizuje u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, uz podršku Švedske.

Prve procene nelegalnog stradanja divljih ptica u Srbiji koje su urađene 2014. godine pokazale su da godišnje između 120.000 i 170.000 jedinki divljih ptica u okviru 64 vrste strada od nezakonitog ubijanja, trovanja i hvatanja. Nakon pomenutih saznanja nastala je potreba da se podaci o stradanju divljih ptica sistematično sakupe, obrade i predstave stručnoj i široj javnosti kako bi se značajno unapredio sistem zaštite ptica i prirode u Srbiji.

Agencija za zaštitu životne sredine i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije će u narednom periodu, u skladu sa dostupnim podacima razviti indikator o stradanju ptica.

izvor: sepa.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti