Izrael zabranjuje kupovinu i prodaju životinjskog krzna

Foto-ilustracija: Pixabay

Prva država na svetu koja planira da zabrani kupovinu i upotrebu životinjskog krzna je Izrael. Krzno će moći da se koristi u posebno odobrenim slučajevima i za to će biti potrebne posebne dozvole.

„Zbog industrije krzna ubija se stotine miliona životinja širom sveta, u šta su uključeni neopisiva okrutnost i patnja“, rekla je izraelska ministarka za zaštitu životne sredine Gila Gamlijel.

Kako su saopštili iz Ministarstva za zaštitu životne sredine Izraela dozvole za upotrebe krzna biće razmatrane pod posebnim i ograničenim kriterijumima.

Međunarodna grupa za zaštitu životinja PETA pozdravila je potez Izraela, koji je na putu da postane prva država u svetu koja je zabranila kupovinu i prodaju životinjskog krzna. Ranije su to samo učinili pojedini gradovi u SAD i Sao Paulo u Brazilu.

Svako ko želi da kupi ili proda krzno mora da preda zahtev za dozvolu. A prema novim pravilima upotreba krzna će biti dozvoljena isključivo u slučajevima kada se radi o naučnom istraživanju, obrazovanju, obuci ili zbog religije i tradicije.

Izuzetak će verovatno predstavljati velika ultraortodoksna zajednica u Izraelu, čiji članovi često nose tradicionalne šešire od krzna. 

Svako ko prekrši zakon platiće kaznu do 22.000 dolara ili godinu dana zatvora.

Od 1. januara 2019. godine u Srbiji je zabranjen uzgoj životinja radi proizvodnje krzna, kazne za nepoštovanje ove zabrane iznose od 100.000 do 1.000.000 dinara. Zabrana uzgoja životinja radi proizvodnje krzna primenjuje se u Velikoj Britaniji, Austriji, Makedoniji, Sloveniji, Belgiji, Nemačkoj, Švedskoj, Hrvatskoj i Luksemburgu.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti