Izgradnjom podmorskog kabla do prenosa zelene energije iz Egipta u Grčku

Foto-ilustracija: Pixabay (fabersam)

Kako bi se omogućila proizvodnja i prenos zelene enerije do zemalja Evropske unije, potrebna je realizacija projekta elektroenergetske interkonekcije Egipat-Grčka (GREGY), koji treba da poveže ove dve zemlje podmorskim kablom dužine 950 kilometara.

O upoznavanju sa ovim projektom, ali i saradnji Srbije i Grčke u oblasti obnovljivih izvora energije, kao i snadbevanju prirodnim gasom, razgovarali su Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike i Dimitris Kopeluzos, predsednik grčke Kopeluzos grupe (Copelouzos).

Tom prilikom, Kopeluzos je rekao da projekat GREGY predviđa ukupno 9,5 GW vetroelektrana i solarnih elektrana na teritoriji Egipta i podmorskog kabla od 3.000 megavata koji će omogućiti prenos proizvedene zelene energije iz Egipta u Grčku, i dalje do drugih evropskih zemalja.

Na sastanku kojem je prisustvovao i Kostis Sifnaios, direktor grčke kompanije „Gastrejd’’ (Gastrade), razgovarano je i o planovima Srbije za diversifikaciju snabdevanja prirodnim gasom, koje uključuje i korišćenje terminala za tečni prirodni gas (LNG) u Aleksanropolisu, koji bi na proleće trebalo da postane operativan.

Pročitajte još:

Prema rečima ministarke, Srbija je prihvatila viziju Evropske unije u oblasti energetike i klime, a našim strateškim dokumentima određen je put naše zemlje u energetskoj tranziciji, koji treba da obezbedi ravnotežu između interesa za energetskom sigurnošću i nezavisnošću i za smanjenje emisije štetnih gasova, kroz povećanje učešća obnovljivih izvora energije u energetskom miksu.

Kako je istakla, cilj Srbije jeste da do 2030. godine ima 45 odsto učešća OIE u proizvodnji električne energije, što podrazumeva značajne investicije u nove proizvodne kapacitete.

Takođe, dodala je da se, imajući u vidu centralni položaj Srbije i poziciju tranzitne zemlje, aktivno radi na povezivanju sa susedima i u oblasti snabdevanja prirodnim gasom i u prenosu električne energije, a sa pažnjom se prate svi projekte koji imaju za cilj povećanje energetske sigurnosti i diversifikaciju snabdevanja u Jugoistočnoj Evropi.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti