Ekspanzija zelenih kilovata – Kina prednjači, najveći solarni projekti u Japanu i Egiptu, šta je najvažnije za EPS

Foto-ilustracija: Unsplash (李大毛 没有猫)

Kapaciteti obnovljive energije na planeti prošle godine su uvećani za 50 odsto. U gradnji zelenih elektrana prednjači Kina, koja je u pogon pustila solarnih elektrana koliko ceo svet zajedno. I Srbija je ambiciozno zakoračila u zelenu tranziciju, u skladu sa zahtevima Evropske unije.

Plan Srbije poklapa se sa planom Evropske unije – do polovine veka dekarbonizovati energetski sektor. Naša zemlja na mreži već ima devet vetroparkova i nekoliko manjih solarnih elektrana, i priprema se gradnja više od desetak sličnih postrojenja. Stručnjaci ističu da je najvažnije što je EPS zakoračio na zeleni put i već gradi prvi vetropark u Kostolcu.

Stručnjak za energetiku Željko Marković kaže da EPS kao najznačajniji proizvođač mora da ozeleni svoj portfelj i da oni to već rade.

„U zelenoj tranziciji za Elektroprivredu Srbije je važno da postojeća sredstva, kao što su istrošeni kopovi i to zemljište, iskoristi za proizvodnju zelene energije, da tu postavlja solarne elektrane, da tu postavlja vetroparkove“, objašnjava Marković.

Pročitajte još:

U Japanu i Egiptu najveći solarni projekti

Širom sveta grade se megasolarne i vetroelektrane na kopnu i moru.

Sever Evrope se sve više oslanja na turbine koje pokreće vetar sa Baltičkog mora.

Japan i Egipat pokrenuli su do sada najveće solarne projekte.

Taketomi Jukio iz japanske građevinske kompanije „Sumitomo Micui“ ističe da solarna energija na moru može proizvesti veliku količinu električne energije zbog efekta hlađenja površine vode.

,,Takođe nam omogućava da koristimo veliku količinu prostora koji nemamo na kopnu“, dodaje Jukio.

Foto-ilustracija: Unsplash (Raychel Sanner)

Stručnjak za energetiku iz Egipta Jens Fransen navodi da Egipat ima populaciju od 105 miliona ljudi i milion više svake godine.

,,Pošto mi želimo da se grejemo zimi, oni žele da se hlade leti, tako da postoji ogromna glad za energijom“, napominje Fransen.

Sa ekspanzijom gradnje vetroparkova i solarnih elektrana Kina ubrzano gradi i velika skladišta za prihvat zelenih kilovata po najnovijim tehnologijama.

Su Dongdžije, inženjer u kineskom Institutu za električnu energiju i projektovanje kaže da je skladištenje energije važna infrastruktura za izgradnju novog energetskog sistema.

,,Brzo razvijamo više tehničkih pravaca za skladištenje energije podstičući domaću industriju i sirovine za baterijske ćelije i električnu opremu“, dodaje Dongdžije.

Prošle godine u Dubaiju svet se obavezao da do 2030. godine utrostruči kapacitete obnovljive energije. Ali i pored brojnih započetih projekata „Međunarodna agencija za energiju“ upozorava države – to je nedovoljno da se ispuni klimatski dogovor, pa treba preduzeti i dodatne aktivnosti.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti