Izgradnja vetroparkova u BiH skup projekat, proces težak i složen

Foto-ilustracija: Pixabay (Pexels)

Dok se očekuje da energija dobijena snagom vetra bude okosnica obnovljivih izvora električne energije u Evropskoj uniji, u Bosni i Hercegovini do sada su izgrađene tri vetroelektrane – dve na području Tomislavgrada i jedna na području Podveležja kod Mostara.

U Republici Srpskoj do sada nije izgrađen nijedan vetropark, ali kako su Feni potvrdili iz Elektroprivrede Republike Srpske, u toku su pripremni radovi za izgradnju vetroparka Hrgud u opštini Berkovići.

Elektroprivreda HZ HB trenutno u svom portfelju raspolaže vetroelektranom Mesihovina, koja je puštena u pogon u martu 2018. godine.

“Ukupna instalirana snaga 22 vetroagregata VE Mesihovina je 50,6 MW, s planiranom godišnjom proizvodnjom od 165,17 GWh električne energije“, pojasnili su iz EP HZ HB.

Dodali su kako Elektroprivreda HZ HB trenutno razvija više projekata u domenu obnovljivih izvora energije i to u različitim fazama, od početne do visoke pripremljenosti za izgradnju.

Proces – težak i složen

Proces ishođenja svih potrebnih dozvola u Bosni i Hercegovini je izuzetno težak i složen, podvukli su iz Elektroprivrede HZ HB.

“Stoga je jako teško, zapravo nemoguće, pobrojati sve dozvole, uslove i dokumenta koje je potrebno ishoditi i ispuniti kako biste jedan ovako veliki projekat mogli dovesti do završetka i vetroelektranu konačno pustiti u pogon. Upravo u studiji slučaja VE Mesihovina, u sklopu USAID EIA projekta je prikazano koliko je ovaj projekt komplikovan i zahtevan u administrativnom smislu, odnosno koliko je neverovatno veliki broj koraka potrebno napraviti da bi se došlo do cilja“, ustvrdili su.

Kao rezultat ove saradnje nastao je i Vodič za investiranje u sektor energije USAID-a pod nazivom „Vodič za investitore“, što je ustvari priručnik od gotovo 200 stranica s pobrojanim koracima koji očekuju investitore u OIE u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Bljesak.info

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti