Iz Fonda za lokal sredstva i za smanjenja rizika od klimatskih promena

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić uputio je poziv gradovima i opštinama da konkurišu za sredstva iz Fonda za lokal, i podsetio na to da rok za prijavu ističe 1. aprila.

Foto: pixabay

Ružić je naveo da je ove godine obezbeđeno 50 odsto više sredstava za pomenuti fond i da je lokalnim samoupravama na raspolaganju ukupno 489.365.000 dinara.

On je ocenio da je ohrabrujuće to što se sredstava u ovom fondu iz godine u godinu povećavaju, i naglasio da gradovi i opštine na ovaj način mogu da finansiraju izgradnju infrastrukture, uvođenje e-Uprave ili organizaciju kulturnih, turističkih i sportskih manifestacija od značaja za lokalne sredine.

Ministar je ukazao na to da novinu u odnosu na prošlogodišnji konkurs predstavlja finansiranje i projekata smanjenja rizika od klimatskih promena, elementarnih nepogoda i slično.

U protekloj deceniji smo se suočili sa velikim poplavama, zemljotresima i naučili lekciju o značaju preventive. Zato deo sredstava usmeravamo na preventivno delovanje kako bismo zaštitili imovinu i lokalnih samouprava i građana, objasnio je Ružić.

Gradovi i opštine mogu se prijaviti za četiri vrste projekata:

Projekte koji unapređuju kvalitet života građana i građanki i doprinose lokalnom ekonomskom razvoju i zapošljavanju – izgradnja i rekonstrukcija komunalne infrastrukture, školskih, predškolskih, kulturnih i sportskih objekata, kao i zgrada lokalnih institucija, zatim uređenje parkova, pijaca, trgova i javna rasvete – 342.555.500 dinara.

Projekte koji doprinose bržem uvođenju e-Uprave i savremenih informacionih tehnologija radi unapređenja i modernizacija rada lokalnih uprava i boljeg pružanja usluga građanima, kao i tehničkih uslova za elektronsko povezivanje sa državnim i drugim organima i organizacijama – 48.936.500 dinara.

Projekte organizacije kulturnih, sportskih, turističkih i drugih manifestacija koje su od posebnog značaja za građane na njenoj teritoriji – 48.936.500 dinara.

Projekte preventivnog delovanja na smanjenju rizika od klimatskih promena, kao i elementarnih i drugih nepogoda, a sve u cilju zaštite imovine lokalnih samouprava i građana – 48.936.500 dinara.

Sve neophodne informacije za učešće na javnom pozivu, javni poziv i potrebni obrasci mogu se preuzeti sa sajta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti