ITALIJA SE OKREĆE NUKLEARNOJ ENERGIJI

Foto-ilustracija: Pixabay

Ulaganje u nuklearnu energiju je neophodno da bi Italija ostvarila svoje energetske ciljeve i osigurala evropski energetski suverenitet, rekao je poslanik krajnje desnice Luka Tokalini.

Italija želi da uključi nuklearnu energiju u svoje snabdevanje energijom, pored ulaganja u obnovljive izvore energije i partnerstava sklopljenih sa severnoafričkim zemljama, zbog snabdevanja gasom.

„Pored toga što je čisto i bezbedno, ulaganje u nuklearnu energiju je izuzetno neophodno za postizanje strateških ciljeva italijanskog, ali i evropskog energetskog suvereniteta“, rekao je poslanik Luka Tokalini (Liga) za EURACTIV.

Stranke desnog centra u vladi – Braća Italije, Liga i Napred, Italija – već su izrazile nameru da se vrate ulaganju u nuklearnu energiju u svom izbornom programu sa kojim su pobedile na opštim izborima u septembru 2022. godine.

Pročitajte još:

Foto-ilustracija: Unsplash (Dan Meyers)

Strategiju dele i stranke centra, kao što su Italija Viva bivšeg premijera Matea Rencija i Akcija bivšeg ministra ekonomije Karla Kalende, formirajući koaliciju „Treći pol“.

Pre nekoliko dana, Predstavnički dom je odobrio predlog većine o energetskim inicijativama za postizanje ciljeva klimatske neutralnosti, posebno u pogledu nuklearne energije. Predlog obavezuje vladu da ubrza proces dekarbonizacije u Italiji i da proceni mogućnost da se nuklearna energija uključi „kao alternativni i čisti izvor proizvodnje energije“.

Da bi zadovoljila nacionalnu potrebu za čistom energijom, vlada takođe mora da identifikuje teritorije „van Italije“ na kojima se proizvodi nuklearna energija kako bi se sklopili međunarodni sporazumi i partnerstva.

„Nuklearna energija četvrte generacije je bezbedna koliko i čista“, rekao je ministar za životnu sredinu i energetsku bezbednost Gilberto Pičeto Fratin.

„Sada ćemo o tome razgovarati sa našim evropskim partnerima i razmotriti, sa najvećom pažnjom, kako da ga uključimo u nacionalni energetski paket u narednim decenijama, kako bismo, takođe uz doprinos nuklearne energije, postigli ciljeve dekarbonizacije koje je postavila EU, do konačnog cilja klimatske neutralnosti 2050. godine“, dodao je on.

Prošlog marta, Italija je učestvovala kao posmatrač na sastanku o nuklearnoj energiji koji je organizovala Francuska na marginama Energetskog saveta EU u Briselu. Pre mesec dana, jedanaest evropskih zemalja potpisalo je zajedničku izjavu o nuklearnoj energiji kao deo „Nuklearne alijanse“ koju je predvodila Francuska.

Nemačka ne učestvuje u alijansi jer je izabrala da ide suprotnim putem. Poslednja tri nuklearna reaktora u zemlji zatvorena su 15. aprila, uprkos protestima nekih političara, klimatskih naučnika i vodećih istraživača.

Prema Tokaliniju, vlada nemačkog predsednika Olafa Šolca „odlučuje da sluša Zelene, pokazujući malo pragmatizma“.

Naprotiv, vlada koju predvodi sadašnja premijerka Đorđa Meloni će „sedeti za evropskim stolovima sa ciljem da odbrani Italiju i njenu izvrsnost u energetskom i automobilskom sektoru“, rekao je Tokalini.

Referendum iz 1987. godine koji je doveo do napuštanja nuklearne energije u Italiji ne uvodi nikakvu zabranu, niti zahteva ponavljanje referenduma za nastavak izgradnje nuklearnih elektrana. Dovoljan je običan zakon koji navodi nacionalni energetski plan.

Izvor: EUROACTIV

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti