Istorijski uspeh – U Nepalu udvostručena populacija tigrova

Foto-ilustracija: Pixabay

Nedavno obeleženi svetski dan tigrova doneo nam je lepe vesti – populacija najvećih mačaka na svetu u Nepalu porasla je za 40 odsto u odnosu na 2015. godinu, dostigavši broj od 355 jedinki.

Ovim je Nepal uspešno ispunio obavezu sa „Samita tigrova“ održanom u Sankt Peterburgu 2010. godine da udvostruči broj divljih tigrova do 2022. godine, saopšteno je iz Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN).

Prema popisu tigrova iz 2009. godine, Nepal je tada naseljavao 121 divlji tigar, što znači da ih danas ima 190 odsto više.  U 2013. godini bilo ih je 198, u 2018. godini 235 jedinki, a ukupan broj tigrova povećao se za 120 u poslednje četiri godine.

Tigrovi su vrhunski predatori koji imaju nezamenljivu ulogu u funkcionisanju ekosistema. Potrebna su im velika prostranstva bogata plenom, pa je najveća pretnja njihovom opstanku uzurpiranje prirodnih staništa. Saterani u male predele, tigrovi se nose sa nedostatkom hrane  što dovodi do čestih sukoba sa lokalnim stanovništvnom.

Dodatno, najveće mačke na svetu ugrožava krivolov, ilegalna trgovina živim ili ubijenim životinjama i njihovim mladuncima, piše WWF Adria.

Zajednički napori za očuvanje tigrova

Lideri 13 zemalja koje naseljavaju tigrovi – Bangladeša, Butana, Kambodže, Kine, Indije, Indonezije, Laosa, Malezije, Mjanmara, Nepala, Rusije, Tajlanda i Vijetnama, okupili su se na Međunarodnom samitu tigrova u Sankt Peterburgu i obavezali se da će udvostručiti broj divljih tigrova na svom geografskom području do 2022. godine, saopšteno je iz IUCN-a.

Inicijalni cilj Nepala bio je da do 2022. godine populacija tigrova broji 250 jedinki, što ukazuje na to da su uloženi veliki napori kako bi se ova vrsta sačuvala.

Generalni direktor Odeljenja za nacionalne parkove i zaštitu divljih životinja Nepala, Ram Čandra Kandel, objašnjava da je izuzetan uspeh u konzervaciji tigrova rezultat saradnje vlade, lokalnih zajednica i brojnih partnera i organizacija kao što su WWF, IUCN i druge.

„Još uvek postoji potreba da se dalje radi na efikasnom upravljanju staništima, promoviše koegzistencija čoveka i tigra, održava broj tigrova i minimizira uticaj velike linearne infrastrukture uz jačanje znanja, istraživanje i praćenje“, rekao je Kendel.

IUCN sprovodi inicijativu Integrisanog programa očuvanja staništa tigrova (ITHCP) koju finansira Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju (BMZ) preko Nemačke razvojne banke (KfV).

Prva faza ITHCP-a sprovedena je između 2014. i 2021. godine i obezbedila je grantove širokom spektru organizacija za vođenje 12 projekata u prioritetnim predelima očuvanja tigrova u šest zemalja (Indija, Nepal, Bangladeš, Butan, Mjanmar i Indonezija).

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti