ISTORIJSKI TRENUTAK: Niš rekao NE otpadnim vodama! (FOTO)

Foto: Promo

Srbija prečišćava oko 8 odsto komunalnih otpadnih voda. Do 2041. godine, treba da se u potpunosti usaglasimo sa evropskim standardima za ovu oblast i izgradimo 320 postrojenja za prečišćavanje otpadnih komunalnih voda. Projekat sakupljanja i prerade otpadnih voda u Nišu biće jedan od prvih.

Danas je u Nišu potpisan Memorandum o razumevanju (MoR) između Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Grada Niša, koji označava  početak pripreme tehničke dokumentacije za sprovođenje „Projekta sakupljanja i prerade otpadnih voda u Nišu“. Pripremu tehničke dokumentacije finansira Vlada Švedske kroz Švedsku agenciju za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), a u okviru programa „Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine” (PEID).

Prisutnima se, najpre, obratio Darko Bulatović, gradonačelnik Niša, istakavši važnost projekta za građane Niša.

– Mnogo puta je najavljivana izrada postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ali se ovoga puta zaista i počinje realizacija projekta koji je od izuzetne važnosti za grad i građane Niša. Kada postrojenje bude završeno povećaće se kapaciteti za prečišćavanje otpadnih voda i više od 20 000 tona mulja biće uklonjeno iz naše Nišave. Uveren sam da ćemo, kao lokalna samouprava, posao koji nam predstoji uraditi na vreme i da ćemo, u skladu sa planovima, izgradnju postrojenja započeti 2019. godine – naveo je Darko Bulatović, gradonačelnik Niša.

Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, istakla je da su pažljivo projektovanje i priprema dokumentacije od suštinskog značaja za uspešnost projekta. Do sada smo uradili Studiju izvodljivosti, preko EISP projekta koju je finansirala Švedska razvojna agencija. Nakon toga, studija izvodljivosti je usvojena od strane gradskog veća, grada Niša, čime su se stekli uslovi za pristup pripremi i kompletiranju tehničke dokumentacije sa tenderom. Sledeći korak je priprema tehničke dokumentacije kroz PEID program, koji će omogućiti izgradnju jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u oblasti zaštite životne sredine.

– Projekat u Nišu obuhvata 6 značajnih infrastrukturnih komponenti, čija je procenjena vrednost preko 50 miliona evra, skoro 300.000 ljudskih ekvivalenata kapaciteta, i preko 35 kilometara gradske kanalizacione mreže, kao i prečišćavanje otpadnih voda iz sistema za vodosnabdevanje – rekla je Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Foto: Promo

Razvoj neophodne infrastrukture u oblasti upravljanja vodama u Nišu omogućila je Švedska, najveći bilateralni donator Srbije u oblasti zaštite životne sredine, sa ukupno 100 miliona evra investicija. Nj.E. Jan Lundin, ambasador Švedske, ukazao je na važnost ulaganja u projekte u oblasti životne sredine koji će omogućiti zdrav i kvalitetan život svih građana.

– Srbija stoji pred istim i trajnim procesom kroz koji je Švedska prošla. Skoro sve otpadne vode u Švedskoj se prečišćavaju i to je dovelo do toga da se danas u centru Stokholma može loviti losos i pastrmka. Na osnovu tog iskustva, znamo da je samo pitanje vremena i upornosti pre nego što se to ostvari i u Nišu – naveo je Jan Lundin, ambasador Švedske.

Projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda za Grad Niš podrazumeva pripremu dokumentacije za 6 komponenti:

  • Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) Niš
  • PPOV Niš – dodatni tretman mulja
  • Glavni kolektori do PPOV Niš
  • Rekonstrukcija kolektora u Nišu
  • Proširenje kolektorske mreže
  • Postrojenje za prečišćavanje pitke vode Medijana – tretman vode od pranja filtera

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti